Програмата на София Филм Фест за 7 март продължава с филма на Флорин Шарбан “Ако искам да свиря, аз свиря”. Прожекцията е в кино Люмиер от 16.00 часа.

На Силвиу му остават 5 дни преди освобождаването от дома за малолетни престъпници. Но те могат да се окажат цяла вечност, защото майка му се завръща след дълго отсъствие, за да отведе брат му със себе си. А Силвиу го е отгледал като свой син…

Освен това младежът е влюбен в социална работничка, негова връстница. Той затваря очи – времето изтича през пръстите му, а емоциите го заливат. Свобода, вятър, път, първа целувка. Сега вече всичко може да му се случи…

“Турнето” на Матийо Амалрик е с начален час 18.00. Носителят на наградата за най-добър режисьор в Кан’10 разказва историята на бивш парижки телевизионен продуцент, оставил зад гърба си децата, приятелите и враговете, любовниците и разочарованията си с надеждата за нов живот в Америка.

Но той се завръща в родината с група бурлескови стриптийзьорки, които е надъхал с романтични мечти за представление в Париж. Мечтата за голямо шоу като кулминация на турнето рухва, когато Йоахим е предаден от свой стар приятел и не може да разчита на театъра, предвиден за спектакъла...

“Искаме секс” е филмът, който можете да гледате от 20.30 часа в кино “Люмиер”. Историята - през 1968 г. управата на завода за двигатели Форд в Дагенхам решава да спести някоя и друга лира на гърба на 187 шивачки. Вместо надницата, която им се полага като квалифициран персонал, заводът им плаща като на чистачки. На всичкото отгоре жените работят натъпкани в задушен цех. Безмълвното женско недоволство прераства в шумна стачка благодарение на насърчението на синдикалиста Албърт (Боб Хоскинс)...

В 13.30 часа в Дома на киното започва “Лична граматика” на Нир Бергман. Действието във филма се развива през 60-те години на ХХ век. Чувствителният син на семейство Хинда – Ахарон не иска да стане като родителите си. В продължение на три години той не пораства и с един сантиметър, докато не осъзнава, че отчасти сам си е виновен. Тогава се впуска в опасно мислено пътешествие с цел да прекоси границата между детството и зрелостта.

Преди предложението от Международния конкурс на 15-ия СФФ, можете да видите “Влакове” - още един от филмите в битката за наградата “Джеймисън” за най-добър български късометражен филм.

От 16.00 часа гледайте “Полският бар” на режисьора Бен Бърковиц. Филмът разказва за непокорния син на богат еврейски клан Рубен, който миксира дискове в нощен клуб, но и продава наркотици, като се самоуспокоява, че това е само докато пробие като диджей.

Вследствие на безразсъдството му обаче над него надвисва опасност. Тогава среща братовчед си – ортодоксален евреин, и започва да преосмисля пътя, който си е избрал. В 18.30 часа можете да видите и два от филмите, претенденти за наградата “Джеймисън” за най-добър български късометражен филм.

Това се “Шопинг” на Димитър Коцев – Шошо и “Made In China” на Борис Десподов и Добромир Димитров.

В 18.30 часа започва “Скелети” на Ник Уитфийлд. Дейвис и Бенет са странна двойка пътуващи екстрасенси, чиято работа се заключава в прогонването на призраците от миналото, които буквално се загнездват в гардеробите на много хора под формата на скелети. Двамата обикалят из Великобритания, като надничат в живота на различни клиенти, докато извършват своята „процедура” с древни български корени, и така научават дълбоко скрити тайни и лъжи.

Филмът е част от Международния конкурс на 15-тия СФФ. Преди него вижте и един от претендентите за наградата “Джеймисън” за най-добър български късометражен филм - “Срещата” на Филип Андреев.

Още две предложения от конкурса “Джеймисън” и Международния конкурс ви очакват в 20.30 часа. Това са “Вода” на Розалия Димитрова и “Америка” на Жоао Пинто. В последния руската емигрантка Лиза е женена за португалеца Виктор, дребен мошеник. Един ден бившата му жена се появява с предложение за бизнес с фалшиви паспорти заради вълната от нелегални емигранти в Португалия. Къщата на Лиза се превръ¬ща в разпределителна гара за безброй емигранти. Един от тях е търсеният от руската мафия украинец Андрей.

От 18.00 часа в кино “Одеон” гледайте “Майки” – новия филм на Милчо Манчевски. Той разказва три истории: две деветгодишни момичета съобщават в полицията за ексхибиционист, когото дори не са виждали. Трима кинорежисьори срещат единствените жители на безлюдно село - възрастни брат и сестра, които не си говорят от 16 години. Чистачки са намерени изнасилени и удушени в малък град. Фикцията постепенно се превръща в документален филм.

В 20.30 часа започва “Авантаж” на Георги Дюлгеров, в чест на актьора Руси Чанев, който изиграва в този филм най-впечатляващата си роля. При откриването на 15-ия СФФ Руси Чанев бе удостоен и с Наградата на София за приноса си в киноизкуството.

В 19.00 часа в “Синеплекс” ви очаква “Лора от сутрин до вечер” на Димитър Коцев - Шошо. Това е историята на млада жена, която има само един ден, за да повярва в стара загадка, да се довери на своите приятели и да намери любовта.

В 21.00 часа пак там започва “Морфин” – новият филм на Алексей Балабанов. Руският режисьор разказва историята на 23-годишния д-р Поляков, който е разпределен на работа в малък град през есента на 1917 г. Той постъпва на мястото на много по-опитен свой колега, който е оставил богата библиотека с отговорите на повечето въпроси на младия лекар. Поляков обаче има нужда от нещо по-силно, с което да подобри самочувствието си. След като си слага инжекция с морфин, за да се излекува от инфекция, започва редовно да приема все по-големи и по-големи дози.

“Нежният син – проектът Франкенщайн” е озаглавена новата кино творба на Корнел Мундруцо. В центъра на този смразяващ филм е Рудолф, който напразно търси нормалност (чрез майка, баща, съпруга). В своята необичайна творба, вдъхновена от шедьовъра на Мери Шели, Мундруцо заменя чудовището на Франкенщайн със самотно 17-годишно момче.

“Нежният син” повдига въпроси за природата, възпитанието и ролите, които всички подготвяме за себе си, докато следва заложените в ранното детство житейски пътеки към логичния им завършек. Готическият хорър никога не е звучал толкова модерно. “Нежният син – проектът Франкенщайн” можете да гледате от 18.30 часа в “Euro Cinema”.

В 20.30 часа започва “Аврора” на Кристи Пую. Филмът е смел, провокативен и изключително впечатляващ. В него режисьорът посвещава три часа на Виорел, но на финала трудно бихме казали, че познаваме героя по-добре, отколкото в началото. Главната роля изпълнява самият Кристи Пую. Докато наблюдаваме как вяло и бавно извършва ежедневните си задачи, Виорел прекъсва обичайната рутина, за да си купи пушка и патрони. Очевидно мъжът се приготвя без много шум да извърши убийство.

Днес във Френския културен институт можете да гледате документалния филм на Ерик Гандини “Видеокрация”. В продължение на три десетилетия в Италия има монопол върху телевизията. Като собственик на няколко канала, а след това и като министър-председател, Силвио Берлускони е създал перфектна система за съчетаване на телевизионно забавление и политика. Като никой друг преди него, той влияе върху съдържанието на комерсиалната телевизия в Италия. Притежаваните от него канали се славят с прекаления показ на млади, полуголи момичета и, според много хора, отразяват личния вкус на Берлускони. Режисьорът Ерик Гандини се връща в родината си с този филм, за да пресъздаде последствията от телевизионния експеримент, на който са подложени италианците вече трето десетилетие.

“Киното на комунизма” е с начален час 20.30. Документалният филм на Мила Турайлич представлява пътешествие през разпадащите се декори на Титовия „Холивуд на Източния блок” от възхода до падението на илюзията, наречена Югославия. Ставаме свидетели на останките от декори на забравени филми и слушаме разговори с режисьори, продуценти, полицаи и личния прожекционист на Тито, за държавното филмово студио и любовта на югославския лидер към киното и звездите му.

От 15.00 часа в НАТФИЗ можете да видите петте най-добри британски заглавия в късометражния жанр за 2010 г. От 16.15 и от 20.00 са двете части на програмата EFA Shorts, включваща заглавия, номинирани за късометражен филм от Европейската филмова академия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase