Руси Чанев е роден на 18 септември 1945 година в град Бургас.

През 1967 завършва актьорско майсторство в класа на проф. Боян Дановски. Дебютира в ролята на Момчето в „Автостоп” и „Петрол” от Ив. Радоев. Работил е в Драматичния театър – Пловдив, Младежкия театър, Театър „София”, Народния театър „Иван Вазов”. През 1990 г. с група колеги основава Малък градски театър „Зад канала”, където два сезона е и директор.

В трийсетгодишната си актьорска кариера е изиграл над 100 роли в театъра, телевизията и киното.

На сцената и по време на снимки обича да установява контрол над останалите. Но не си го признава направо, а цитира Франсоа Трюфо.

“Когато правиш един филм, се създава илюзията, че ти можеш да контролираш събитията, да сблъскваш един с друг различни персонажи, с една дума, да “твориш” живот”, казва знаменитият френски режисьор.

А Руси Чанев признава в едно от редките си интервюта: “Много добре казано, пасва ми.”

На постиженията на Руси Чанев в киното и театъра са посветени десетки страници. Самият актьор също е изписал доста страници. Защото перото е другата му страст. Публиката знае, че е съсценарист на Дюлгеров и в “Авантаж”, и в “Мера според мера”. Единият филм е по книгата на Петко Здравков “Един прокурор разказва”, а за да подготви другия, Чанев прекарва седмици в Централния партиен архив.

През 1996-а заедно с художника Младен Младенов Руси Чанев издава първата си книга “Три неснимани филма”, както и романа-касета “Битак”, за който тандемът получава литературната награда “Огнище”. И до днес актьорът не спира да пише разкази.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase