Остри кучешки зъби, учестено дишане в тъмното, звукът на източената от все още пулсиращото сърце на жертвата кръв, нереален шепот в сумрака, който разказва за драматичната си участ, продължаваща през вековете и епохите и изтичаща в безвремието.

Седмото изкуство експлоатира темата за вампирите още откакто Томас Едисон се е „светнал”, че черно-белите движещи се картинки всъщност могат да се окажат един изключително доходоносен бизнес.

Вече повече от век светът поетапно изучава спецификите, поведението и историята на тъмните прокълнати същества, които се хранят с човешка кръв и биват изпепелявани от слънчевата светлина.

„Покани ме да вляза” (Let the right one in), описан (и с право) като шведско арт съкровище, ще направи на пух и прах всичките ви придобити от Холивуд знания по Вампирознание.

Екранизираният роман на Джон Айвиде разчупва изхабените вампирски клишета и кара всеки, който е решил да се докосне до този красив и мълчалив разказ за самотата и така бленуваната обич, буквално да тръпне от началото до края.

По един неописуем начин лентата разказва вълнуващата и неподправена любов между две деца – едното самотен аутсайдер, а другото още по-самотен вампир.

Те намират опора и така желаното приемане едно в друго и поемат по един нелек и в същото време предопределен път, краят на който е неизбежно предначертан.

Вдъхновяващо иновативен и доволно драматичен, филмът пренася съзнанието на зрителя сред красивата и тиха снежна бяла атмосфера на зимен Стокхолм, която в процеса на събитията се обагря доволно в контрастиращото алено на топлата човешка кръв и се разтваря от горещите сълзи на чистите детски емоции.

Филма може да гледате на 8 март от 17,00 часа в Евросинема и на 24 март в Дома на киното от 14,00 часа.

Вижте повече

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase