Снимка: София Филм Фест
fallback

Общ преглед

Програмата „Между два фестивала” включва филми имали премиера на български екран от април 2009 до март 2010.

Сред тях е „Източни пиеси”, който ще бъде и българският участник в Международния конкурс на фестивала.

Само за четири месеца игралният дебют на Камен Калев, който е завършил парижката киноакадемия, беше гледан от над 18 000 души.

Oще по темата
10 фев 2010 12:12
5

Стартирал като проект в „София Мийтингс” през 2008 г., „Източни пиеси” дебютира през май 2009 г. на филмовия фестивал в Кан като част от програмата „Петнайсетдневка на режисьорите”, първо участие на български филм в тази престижна програма за последните 20 години.

Историята и целият филм „Източни пиеси” са за живота на Ицо – зависим от наркотиците, на лечение с метадон.

Той мрази работата си. Когато е сам и буден, създава изкуство. В останалото време намира хора за фон и пие бира до несвяст. Ицо е нещастен. Нещастна е и приятелката му Ники (Николина Янчева), която не го разбира, но го обича.

По-малкият му брат Георги (Ованес Торосян) също е нещастен - не може да намери себе си. Не му се удава комуникацията с родителите. Георги се лута в крайностите на битието и своята обърканост.

Прави нещастни и другите - турско семейство е пребито от Георги и скинарската му банда. И цялото това нещастие в „Източни пиеси” все пак намира опонент.

Ицо се чувства добре с Изил (Саадет Изил Аксой). Тя е истинска, усмихната и сякаш търсена отдавна. Тя е единствен проблясък в тъмнината на Ицо.

„Източни пиеси”, копродукция на България и Швеция, има зад себе си вече 30 фестивални участия.

През октомври 2009 г. филмът победи в конкурса за първи и втори филм на Варшавския фестивал и предизвика фурор в Токио като получи голямата награда „Сакура Гран При” с финансово измерение 50 000 щатски долара и наградите за най-добър режисьор и най-добър актьор (Христо Христов).

В Братислава филмът също получи три награди - най-добър режисьор, актьор (Христо Христов) и наградата на екуменическото жури, а в Анже бе определен за най-добър филм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback