Йос Стелинг е председател на журито. Снимка: София Филм Фест
fallback

Журито на 12 София Филм Фест ще се състои от петима членове. Негов председател ще бъде известният холандски режисьор Йос Стелинг.

Останалите членове са актрисата Ани Пападопулу и режисьорите Дом Родероу (Великобритания, “Брат ми Том”), Сърджан Голубович (Сърбия, „Клопка“) и Алексей Попогребски (Русия, „Коктебел”).

В този си състав журито ще избере филмът, който да отнесе Голямата награда за най-добър игрален филм, както и наградата Jаmeson за най-добър български късометражен филм.

Йос Стелинг е роден през 1945 г. в Утрехт, Холандия. Той сам е открил магията на киното, като междувременно е специализирал живопис и графика.

Първият му филм “Mariken van Nieumeghen” (1974) представя Холандия на кинофестивала в Кан, където удивителният авторски стил на Стелинг не остава незабелязан. Международен успех и известност му носят и следващите филми, превърнали се в класика за холандското кино – “Rembrandt fecit 1669” (1977), “De Illusionist” (1984), “De Wisselwachter” (1986), “De Vliegende Hollander” (1995).

Всички те се отличават със своята специфичност и удивителна изразност. В тях няма реплики - само погледи, жестове и тънък усет за природата, хората, цветовете...

Ще можем да ги видим и да се убедим в качествата им по време на панорамата на Стелинг в рамките на феста. Тя ще представи общо 7 филма със специална премиера на последния - „Душка”.

Алексей Попогребски е роден на 7 август 1972 г. в Москва, в семейството на киносценариста Пьотр Попогребски.

Докато следва “психология в Московския даржавен университет прави първия си късометражен филм “Мимоходом”. През 2007 г. Алексей Попогребски снима първата си самостоятелна лента “Прости неща”, която ще бъде представена на 12-ия София Филм Фест. Досега филмът има доста награди, което ни кара да го очакваме с нетърпение.

Дом Родероу учи фотография, кино и видео в Хароу колидж, Лондон. Преди да нагази в дълбоките води на игралното кино, той снима документални филми предимно във военни зони - Сараево, Източен Тимор, Западна Сахара. "Брат ми Том" е пълнометражният му дебют, провокирал интереса и адмирациите, както на публиката, така и на критиката и донесъл на режисьора много награди.

В рамките на 12-тия София Филм Фест Дом Родероу ще представи отново “Брат ми Том” и новия си игрален филм „Еxhibit A”, който вече е отличен с наградата на журито на „Рейнданс” в Лондон. Том Родероу ще изнесе майсторски клас на тема “дигиталното кино”.

Сърджан Голубович е роден през 1972 г. в Белград. Докато следва театрална режисура, заснема няколко късометражни филма. Дебютният му пълнометражен филм „Absolute Hundred” (2001) е показан на много фестивали и е отличен с няколко награди. Вторият игрален филм на младия сръбски режисьор „Клопка” спечели Голямата награда за най-добър игрален филм на София Филм Фест миналата година.

Ани Пападопулу е едно от утвърдените млади имена в съвременните български кино и театър. Родена е на 31 декември 1978 г. в София. След като завършва НАТФИЗ, играе в множество постановки, на щат е в Народния Театър.

Първата й роля в киното е във филма на Иглика Трифонова „Писмо до Америка”(2001), за участието си в който младата актриса става първата носителка на наградата на името на Невена Коканова.

Следват роли в „Опашката на дявола” (2001) на режисьора Димитър Петков, „Разследване” (2006) на Иглика Трифонова, както и участие в международни продукции, сред които „Към севера”(2001) на големия италиански режисьор Стефано Реали. Участва и в новия “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback