Днес в кино Люмиер през целия ден почитателите на Вим Вендерс могат да видят няколко от неговите филми.

 

От 11:00 часа „ Американски приятел”, създаден по романа “Играта на Рипли” от Патриша Хайсмит.

В него Джонатан открива, че е болен от левкемия. И когато странният американец Том Рипли се опитва да го вербува за наемен убиец, той се съгласява, за да осигури пари за семейството си...

От 13:30 часа можете да видите „Не ме търси” още един от шедьоврите на Вим Вендерс създаден по сценарий на Сам Шепърд.

Не ме Търси”- заснет в щатите Монтана и Невада, на места все още носещи духа на Дивия запад , в които 60-годишният Хауърд Спенс ще се изправи пред собствените си страхове, за да събере парчетата от разбития си живот.

В 16.00 часа ще има прожекция на документалния филм „Душата на човек”

Озвучен с дрезгавия глас на Лорънс Фишбърн , филмът представя трагичните съдби на трима от най-великите блус музиканти. Вим Вендерс казва, че е любимият му филм и че е особено горд с него.

От 18:30 часа можете да видите още един от документалните филми на Вендерс

Ода за Кьолн: Филмът за Бап”.

Единственият и забележително направен рокендрол-филм. Източноевропейска премиера.

В 21:00 часа можете да видите един от най-популярните документални филми на всички времена „Буена Виста Сошъл клъб”.

Разказ за група кубински музиканти, които от клубовете на Хавана стигат до Метрополитен. Разкошна музика, удивителни истории и незабравими личности.

 

В Дома киното

 

От 11.30 часа е прожекцията на късометражния филм на режисьора Иван Владимиров „Валсове и танга от село Бела Вода” от селекцията на JAMESON.

Въпреки че за героите на филма най-ценното нещо е любовта, те трудно я споделят и лесно я губят.

След това ще бъде прожектиран дебютният филм на режисьора Мария Саакян „Маяк”.

Лена се връща за малко от Москва в кавказкото градче, където е израснала.Там хората се опитват да не говорят за войната , но не могат да избягат от нея.Престават да пристигат влакове, връзките са останалата част от страната са прекъснати..Лена трябва да остане.

В 13.30 часа е прожекцията на късометражния филм на режисьора Николай Мутафчиев „Двама на моста” от селекцията на JAMESON.

В него непознати мъж и жена се решават да се самоубият в един и същи ден като скочат от мост. По ирония на съдбата на моста двамата се срещат и се влюбват.

След това ще последва филмът на режисьора Анета Лесниковска „Боли ли?”

В първия балкански Догма-филм режисьорката блъфира пред приятелите си ,че всеки момент очаква холандски продуцент да финансира филма й. И ги кара да разказват пред камерата й истински житейски истории.

 

От 16.00 часа е прожекцията на късометражния филм на режисьора Чавдар Чернев „Прекъсната линия” от селекцията на JAMESON.

Мария - млада актриса, се прибира при мъжа си след представление. По пътя колата й се разваля. В желанието си да се обади на мъжа си, Мария попада в психиатрична клиника и остава там много по-дълго отколкото трае едно телефонно обаждане.

След него можете да видите филма на режисьорите Кийт Фултън и Луис Пепе

Братя по съдба” по романа на Брайън Олдис.

Кийт Фултън и Луис Пепе заснемат мейкинга на „Дванайсет маймуни” на Тери Гилиам.

В началото на 70-те години двама братя сиамски близнаци са изстреляни от провинциалната неизвестност до покварата на пънк-рока. Разказан в плътна плетеница от стилове – рок-документален филм, изповед, готически хорър – този филм е много повече от просто сумирането на тези части. В най-интимните си моменти филмът разкрива красивата, наситена, но на моменти задушаваща връзка, която игнорира същинската идентичност и усамотение.

 

В Кино Ларго

От 17:00 часа можете да видите филмът „Гуча”, с който се откри 11-София Филм Фест.

Гуча” разказва историята на бяло момиче, което се влюбва в смуглия Ромео – виртуозен тромпетист от цигански оркестър. На предстоящия Фестивал на тромпетистите Ромео ще трябва да се докаже пред бащата на момичето.

От 19:00 часа можете да гледате филма на режисьора Ясмина Збанич „Гърбавица”, който отнесе Златна мечка на Берлинския филмов фестивал ‘ 06!

Гърбавица, концлагер по време на войната от 90-те, сега е обикновен квартал в Сараево. Но обитателите му още не са се излекували от травмите. Историята на самотната майка Есма и нейната порастваща дъщеря илюстрира битката на оцелелите с миналото и настоящето.

 

От 21:00 часа можете да видите филма на режисьора Андреа Арнолд „Червен път”.

Джаки постоянно държи под око стена от монитори в частната охранителна компания, която осигурява надзора на разнебитена кооперация в Глазгоу. Не изглежда като да влага кой знае какво отношение, докато един ден не зърва на един от дисплеите Клайд - мъж, за когото интуитивно се досещаме, че е изиграл определяща роля за нейната самота. Завръщането му и нейният неуморен интерес към него постепенно разкриват една класическа, но и съвременна история на загуба, отмъщение и изкупление.

 

В Euro Cinema

 

От 18.30 часа можете да видите филма на режисьора Кристофер Нилсен

Свобода за Джими”.

Четирима смотаняци, трима бабаити, петима заклети вегетарианци и един милион причини да бъде освободен един надрусан слон – всички те като анимационни герои.

Свобода за Джими” започва с историята на четирима непрокопсани антигерои – Рой Арни, Од, Газ и Бълхата, които напускат улиците на родния си град, за да работят с "шоумена" Стромовски при гастролите на западащ руски цирк.

От 20:15 часа можете да видите филма на режисьора Матиас Глазнер „Свободна Воля”.

Тео излиза от затвора след излежаването на деветгодишна присъда за изнасилване.

На 27-годишна възраст Нети напуска дома на баща си, който е злоупотребявал с нея като дете. Парадоксално двамата, насилникът и жертвата, намират общ език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase