HBO ще участва на тазгодишния София Филм Фест с филма „Последни дни” на режисьора Гюс Ван Сант, който разказва за смъртта на фронтмена на Нирвана Кърт Кобейн, съобщиха от HBO България.

Филмът ще има общо три прожекции в рамките на фестивала, като премиерата ще бъде на 21 март в кино „Люмиер”.

По повод премиерата на филма HBO Bulgaria и Вирджиния Рекърдс/Юнивърсъл Мюзик организират тематична вечер „Kurt Cobain’s Last Days (Nirvana – A Night To Remember)” на 11 март в клуб О! Шипка.

Името на главния герой в "Последни дни" е променено от Кърт на Блейк и мястото на самоубийството му не е Сиатъл, а Ню Йорк. Филмът е въображаема версия на Ван Сант за последните, самотни моменти на една от иконите на 90-те години.

Режисьорът залага на бавното, тягостно изтичащо време. Паразитните фенове, които той е приютил у дома си, са силно одушевени и са не по-малко емоционално съсипани от самия Кобейн. Ким Гордън от групата Sonic Youth се появява като музикален продуцент, пресъздавайки в не малка степен негативната роля, която е изиграл в истинския живот на Кобейн.

Ван Сант умело постига атмосферата на страх и тъжна неизбежност от последните дни на Кобейн, който в живота си се изолира от всичко фалшиво и популярно. Като създава тази визуална поема, драстично далеч от рок-спектакъла, режисьорът изразява почитта си към покойния музикант по най-искрения възможен начин – възкресявайки мита за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase