Прочутият британски режисьор Алън Паркър ще гостува за първи път в България. Това съобщиха организаторите на международния фестивал „София филм фест“, който тази година ще се проведе от 9 до 19 март.

Българските киномани ще могат да видят емблематичните му филми, превзели и запазената холивудска територия - "Стената", "Пилето", "The Commitments" и "Слава". У нас ще бъде представена и друга страна на таланта на Алън Паркър - изложба с негови карикатури.

Рисунките на Алън Паркър най-често се раждат на снимачната площадка, като герои в тях са актьорите, продуцентите, екипът - всички около режисьора.

Алън Паркър е роден на 14 февруари 1944 г. в Айлингън, Лондон. Започва кариерата си като копирайтър в рекламния бизнес, после се прехвърля на телевизионния фронт, снима и няколко късометражни филма. През 1970 г., заедно с Алън Маршал, създават рекламна къща, в която от 1969 до 1978 г. са заснети над 500 рекламни клипа. Режисьорът умело използва осветлението и драматургичните похвати на голямото кино и обира всички престижни награди в областта на рекламата.

За 29-годишната си кинокариера е заснел 14 игрални филма. Той е един от основателите на Сдружението на режисьорите във Великобритания. През 1997г. е избран за председател на Британския филмов институт.

През 1985 г. Паркър заснема "Пилето", удостоен със специалната награда на журито в Кан. Филмът изстрелва към върховете Никълъс Кейдж и Матю Модайн.

Блокбъстърът "Евита" (1996) разпръсква звезден блясък с Мадона, Антонио Бандерас и Джонатан Прайс. Филмът печели "Златен Глобус" за най-добър мюзикъл и за най-добра женска роля в мюзикъл - за Мадона, има четири номинации за "Оскар" и 7 - за наградите на Европейската филмова академия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase