Наградата "Jameson"
fallback

Седем игрални, три анимационни и два документални филма са допуснати до участие в конкурса за наградата "Jameson", който се провежда в рамките на международния "София филм фест".

Наградата ще бъде връчена на 13 март за трети път на български късометражен филм. Победителят ще получи парична премия в размер на 6000 евро.

Световноизвестният ирландски скулптор Кевин О'Дайър е автор на статуетката, която представлява сребърна скулптура, разположена върху варовикова основа от Килкени.

Селекционната комисия с председател кинокритика Александър Янакиев и членове Светла  Цоцоркова - режисьор, носител на наградата "Jameson", Костадин Бонев - режисьор, Преслава Преславова - журналист, и Стефан Командарев - режисьор заседава вчера.

Игралното кино е представено от "Целувката" (2003) на режисьора Тома Вашаров, "Personal Best" (2005) на Виктория Маринов, "Преди живота, след смъртта" (2005) на Драгомир Шолев, "Ръжда" (2004) на Венцислав Василев, "Уловени" (2005) на Петър Вълчанов, "В тъмното" (2005) на Владо Ковачев и "Върнете заека" на режисьорския тандем Димитър Митовски -  Камен Калев.

"Приказка за самотата" (2005) на Кирил Иванов, "Kiss the bride" (2004) на Господин Неделчев - Дидо, и "Aquatoria" (2004) на Андрей Цветков са одобрените от комисията анимационни филми.

Документалното кино ще бъде представено от продукции на две тв журналистки - "Жълтият принц" (2004) на Боряна Гидикова от "Нова телевизия" и "Autos" (2004) на Гена Трайкова от Би Ти Ви.

Журито избра финалистите за наградата "Jameson", след като изгледа и обсъди всички филми, представени в конкурса. Заявка за участие подадоха авторите на 89 български късометражни филма (близо 20 филма повече от 2004 г.) - 38 игрални, 19 анимационни, 19 документални и 13 експериментални.

По регламент те са създадени след 1 януари 2003 г. от режисьори - български
граждани, и с над 50 на сто финансиране, осигурено от България, като няма ограничения за жанра, вида и формата на заснемането.

Селектираните филми ще бъдат прожектирани на предстоящия "София филм фест". Международно жури ще отличи най-добрия филм. Той ще бъде показан в специалните програми на фестивалите, на които се присъжда "Jameson", включително и на филмовия фестивал в Кан - като част от Седмицата на филмовата критика.

Първият победител в конкурса за наградата "Jameson" в България е Иван Русев с анимационния филм "Yellow" през 2003 г. Наградата е учредена през 2001 г. от Европейската координация на филмовите фестивали (ЕКФФ) и марковото ирландско уиски.

ЕКФФ е мрежа от над 170 кинофестивала в 26 държави. "София филм фест" е първият фестивал в Източна Европа, на който се присъжда наградата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback