26% от елекроенергията в Германия е от ВЕИ
26% от елекроенергията в Германия е от ВЕИ
 26% от елекроенергията в Германия е от ВЕИ, а след спирането на АЕЦ този процент ще се вдигне значително над 50%! Снимка: Зелените алтернативи против АЕЦ | 24 яну 2013 18:26
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
37
20515
6
1
Напиши коментар Коментари
33
1
 
2
 
! Отговори
gandi.daow преди 11 години
Как точно горенето на въглища, газ, мазут и прочие (%50) от енергетиката на германците е по-екологично от АЕЦ.., Е, това не разбрах! При АЕЦ (ако се ползва както трябва) се отделя само пара... да, вярно, че отработеното гориво е доста опасно, но то се 'складира' дълбоко под земята и не застрашава никого:)
32
1
 
0
 
! Отговори
do 31 преди 11 години
не знам къде ги четеш тези работи, но смени научната фантастика с научна литература, ще ти от полза
31
1
 
0
 
! Отговори
-- преди 11 години
Оххх... и сега публиката трябва да се хили като сбирщина от ***, че ядреното пайче изчезва, но ТЕЦ-овете на въглища остават.Не, това не е руска рулетка. Куршум има за всички :)
30
2
 
2
 
! Отговори
Прост преди 11 години
Хммм, пак заблуда...26% са зелена енергия, от които 26% 36% са от ВЕЦ, или това прави 9,36 % от общата енергия е от ВЕЦ.
29
1
 
2
 
! Отговори
Голямото НО преди 11 години
Това вероятно е така, но тъй като живея в Германия мога да ви кажа, че тук хората имат право на избор на тока, който използват - да платят надбавка за зелена енергия или не, като съответно има съществена разлика в цената. А голяма част от хората не се скъпят, а и разполагат с много добри доходи. Така че тук просто се задоволява това търсене със съответно предлагане. За съжаление този избор в България го няма.Така че нека не се сравняваме с немците на този етап - може би след 50 години,но не сега
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 31: ВЕИ не могат да съществуват самостоятелно, първо. Второ, за 1000Мвата ВЕИ цената е драматично по-висока. и 3то много от зелената енергия в европа (пример Австрия) е по схема - при излишък се взима ток от АЕЦ и се връща водата в ПАВЕЦ (ако изобщо имаш представа какво е това), после се използва, но тя вече е зелена. Най-обичам 25 годишни специалисти по средновековна история (нямам против предмета даже напротив) да дават генерални и ксупер компетентни мнения за енергетика. Със здраве.
27
5
 
1
 
! Отговори
Истината преди 11 години
До глупости, в момента цента на повечето ВЕИ е по евтина за инсталираните нови мощности спрямо АЕЦ!
26
2
 
5
 
! Отговори
Глупости!!!!! преди 11 години
Същите Гермаци (съгласно диаграмата горе) генерират и 54 % енергия от въглща !!! Май сме по еко от швабите, само ви промиват мозъчетата май по медиите а? А вие, рибки заблудени, само малко да ви пуснат кукичката и хоп, бълъци!!!
25
1
 
2
 
! Отговори
глупости преди 11 години
Само си представете каква цена ще плащаме за тока от ВЕИ, ако ги настигнем Швабите!?!
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Димитър, целата на Франция е да прави атомни бомби и да е в съвета за сигурност на ООН! Това е основната причина да имат толкова АЕЦ и това е причината Иран, Северна Корея и Израел да имат АЕЦ!
23
1
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
ВЕИ са вариант. Но не и в БЪЛГАРИЯ, където цената на ВЕИ инергията пада, но на новите ВЕИ централи. Старите с цени почти лев на киловат.......... така че не ми ги рпиказвайте на мен тия. ЗА АЕЦ.
22
2
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 11 години
А във ФРАНЦИЯ, която е енергиен център на ЕВРОПА ?
21
1
 
2
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До Анонимен 23Лошо няма, след като ВЕЙ са толкова печеливши нека да ги посроят, но тока да го продават на пазарни цени. По отношение на консумацията: Само големите автомобилостроители да са готови с електромобилите и веднага Брюксел ще се задейства. Ако трябва за автомобил с ДВГ да плащаш 1000-1500 евра годишно за въглеродни емисии, дали няма да се замислиш за елекромобил?
20
1
 
2
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До Иван 21Не съм съгласен с теб по отношение на супсидирането. Точно супсидирането позволява в даден бизнес да навлязат лесно капитали с неясен произход. Да се прикриват печалби (ЕРП инвестират в ВЕЙ и разхода се признава от ДКЕБР). По отношение на това, че АЕЦ трябва да плаща застраховка съм съгласен. Двете катастрофи (Чернобил и Фукушима) са напълно различни. Фукушима - дефект при построяването. Чернобил - експеримент (през ноща) нещо като crash тест и неадекватно действие на оператора.
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До С.Малинов, това което не разбираш, ЧЕ ВЕИ не е въпрос на избор, а задължение към ЕС! Ако построим АЕЦ Белене след това ще трябва да построим поне толкова капацитет ВЕИ за да може да отговорим на увеличаващия се процент задължителни ВЕИ. Какво ще стане след това? На кого ще продаваме тази енергия?
18
1
 
0
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До Иван 16Този "***" собственик въобще не е ***. Целта НЕ е да проивежда ток, а да инвестира едни пари, които кой знае по какъв начин са продобити, а и лицензите са ограничени. Във всеки нов бизнес първите печелят най-много. Условията за старите и новите инвеститори са различчни. Глупаците сме ние, че се съгласяваме да им плащаме тока на тези цени.
17
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
До Тошко, субсидирането не винаги е антипазарно, когато целта му е да приравни реалните разходи различни индустрии. Ако АЕЦ плащаше затраховка, която би покрила пълните разходи на катастрофи като Чернобил или Фукушима цената би била 3-4 пъти по скъпа. Тецовете вече почнаха да плащат за въглеродни емисии, но те все още далече не покриват разходите на човечеството от затоплянето на климата и болестите от замърсяване на въздуха!
16
3
 
1
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До Иван 16Ако искаш вярвай, но това са реалностите в Бг. Това не е Германия, това е БГ. Панели с КПД от порядъка на 30-40 % работят на МКС (международната космическа станция).
15
4
 
3
 
! Отговори
С.Малинов преди 11 години
Приятели, у нас вотоволтаиците и ветрогенераторните паркове са на властимащите в момента. Те са теглили кредити за изграждането им и се нуждаят някой да им изкупува тока за да си ги плащат. Затова толкова скачат срещу АЕЦа, защото тока от него ще бъде по-евтин и много повече като мегавати и ще направи фотоволтаиците и ветрогенераторите незначителни като доставчици. А кредитите за построяването им трябва да се плащат. Построяването на АЕЦ е стратегическа инвестиция която ще носи само ползи на БГ.
14
3
 
2
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До Иван 15Супсидирането е антипазарно. Ако дадена индустрия е достатъчно конкурентноспособна, то тя би трябвало да се самоиздържа и да генерира печалби. Всички знаем какво стана със супсидираната промишленост на соца.