Снимка: Pixabay

Осем от критичните животоподдържащи системи на планетата са в критично състояние заради човешката дейност, като особено голям принос за това имат много малка група от хората. Това е едно от многото заключения на масивен преглед на науката за Земята, публикуван този месец, коментира Габриела Руменова, създател на онлайн платформата "Ние потребителите", в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Това е първият преглед, който се опитва да даде количествени рамки на едно безопасно и справедливо потребление, каза Руменова.

"Обособена е група - много малък брой от цялото население на планетата, но изключително платежоспособни и изключително много потребяващи ресурсите на Земята, т.нар. ултра-потребители." 10% от всички потребители - най-богатите потребители - потребяват толкова енергия, колкото следващите 80%, даде за пример Руменова.

Учените считат, че трябва да настъпи преразпределение на ресурсите и благата по един безопасен и справедлив за всички начин. Това означава да се насочат ресурси към по-бедните, което налага много дейности като специални политики, участие на корпорациите и по-голяма информираност на обществото.
"Трябва да се постигне много по-удачно управление на наличните ресурси и да се инвестира в по-устойчиви технологии, което да доведе до икономии."

Намаляването на потреблението и преразпределято на ресурсите ще бъде изключително трудно, признава Руменова, но без усилия в тази посока се застрашава здравето и живота на всеки един от нас, като това може да се случи в обозримото бъдеще.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase