Снимка: БГНЕС

Банката на Англия представи в четвъртък нов дизайн на британската банкнота с най-висока стойност, изобразяваща разбивача на нацистките кодове от Втората световна война Алън Тюринг, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

По-трайната и сигурна срещу подправяне полимерна банкнота от 50 британски лири ще влезе в обращение на 23 юни, рождения ден на Тюринг, съобщи централната банка на Обединеното кралство.

"Тюринг е бил математик. Той оглавява британски екип, който разбива кода "Енигма" на нацистите през 1941 г. Бил е гей и в резултат на това е третиран ужасно", заяви в изявление гуверньорът на Банката на Англия Андрю Бейли.

"Поставяйки го върху новата ни полимерна банкнота от 50 британски лири, ние празнуваме неговите постижения и ценностите, които той символизира."

Образованият математик от университета в Кеймбридж разработва "тест на Тюринг", който разглежда какви критерии са необходими, за да се прецени дали една машина може да мисли като човек - основата на изкуствения интелект.

Тюринг е даден под съд през 1952 г. за "груба непристойност" и е принуден да се подложи на химическа кастрация като алтернатива на затвора.

Той се самоубива две години по-късно, малко преди 42-ия си рожден ден.

През 1967 г. Великобритания декриминализира хомосексуалността между мъже на възраст над 21 години. През 2013 г. Тюринг получава посмъртно помилване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase