Снимка: БГНЕС

Банката на Англия представи в четвъртък нов дизайн на британската банкнота с най-висока стойност, изобразяваща разбивача на нацистките кодове от Втората световна война Алън Тюринг, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

По-трайната и сигурна срещу подправяне полимерна банкнота от 50 британски лири ще влезе в обращение на 23 юни, рождения ден на Тюринг, съобщи централната банка на Обединеното кралство.

"Тюринг е бил математик. Той оглавява британски екип, който разбива кода "Енигма" на нацистите през 1941 г. Бил е гей и в резултат на това е третиран ужасно", заяви в изявление гуверньорът на Банката на Англия Андрю Бейли.

"Поставяйки го върху новата ни полимерна банкнота от 50 британски лири, ние празнуваме неговите постижения и ценностите, които той символизира."

Образованият математик от университета в Кеймбридж разработва "тест на Тюринг", който разглежда какви критерии са необходими, за да се прецени дали една машина може да мисли като човек - основата на изкуствения интелект.

Тюринг е даден под съд през 1952 г. за "груба непристойност" и е принуден да се подложи на химическа кастрация като алтернатива на затвора.

Той се самоубива две години по-късно, малко преди 42-ия си рожден ден.

През 1967 г. Великобритания декриминализира хомосексуалността между мъже на възраст над 21 години. През 2013 г. Тюринг получава посмъртно помилване.

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен 33Ама писа, нали?"Бил е гений и герой, защо се опитват да го принизят до гей?"Защо е бил гей?

33

Анонимен

преди 2 месеца

ПО НИКАКЪВ НАЧИН НЕ СЪМ ЗАИНТРИГУВАМ ОТ ТОВА

32

Никк

преди 2 месеца

Според мен това ще е грешка. Уважавам човека, но англичаните си имат традиция и аз ако бях англичанин не бих се съгласил, ако ще и моят лик да е на банкнотата.Пс. Според мен трябва нашите банкноти да са с ликът на В.Левски, Хр.Ботев, цар Симеон велики, П. Хилендарски, Кирил и Методи и т.н