Снимка: архив, БГНЕС

Учени откриха, че Луната се отдалечава от Земята, съобщи електронното издание „Инди 100“. Според изследователите това променя представите ни за връзката между нашата планета и единствения ѝ естествен спътник.

Луната оказва съвсем реално въздействие върху продължителността на дните на нашата планета, макар и това да се случва с невероятно бавни темпове. Отдалечавайки се от Земята в продължение на милиони години, Луната същевременно удължава средната продължителност на деня.

Проучването на екип от Уисконсинския университет се фокусира върху скалиста форма на възраст от 90 милиона години. По този начин учените успяват да анализират взаимодействието на Земята с нейния спътник от преди 1,4 милиарда години.

Оказва се, че Луната се отдалечава от Земята със скорост 3,82 сантиметра годишно. Това означава, че след 200 милиона години земните дни ще продължават 25 часа.

„Докато Луната се отдалечава Земята, тя е като въртящ се фигурист, който се забавя, когато протегне ръце“, каза Стивън Мейерс, професор по геонауки в Уисконсинския университет. „Една от амбициите ни беше да използваме астрохронологията, за да определим времето в най-далечното минало и за да разработим много древни времеви интервали“, добави той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase