Снимка: Pixabay
fallback

В рамките на експерименти с плъхове специалисти от Кембриджкия институт за изследвания със стволови клетки обърнаха в обратна посока стареенето на главния мозък, съобщи сайтът MedicalXpress.

Oще по темата

Учени предизвикаха халюцинации при мишки

Учените изследвали централната нервна система у млади и стари гризачи, за да определят влиянието на увеличената нееластичност на мозъка върху функциите на клетки предшественички на олигодендроцитите - мозъчни клетки, които изолират аксоните (дългите израстъци на невроните), създавайки миелинова обвивка и увеличавайки скоростта на преминаване на импулсите. Известно е, че миелиновата обвивка се уврежда при множествена склероза, пише БТА.

Биолозите трансплантирали клетки предшественички на олигодендроцитите от стари плъхове в мозъците на млади гризачи.

Оказало се, че клетките се върнали към младия фенотип. Учените освен това създали материали, имитиращи младия и стария по-нееластичен мозък. В клетки предшественички на олигодендроцитите бил отделен протеинът Piezo 1, който сигнализира дали средата е еластична или нееластична. При липса на въпросния протеин клетките вземали дори нееластичната материя за еластична и възстановявали предишната си способност за регенериране.

Специалистите се надяват, че получените резултати ще допринесат да се разработят нови методи за лечение на пациенти, засегнати от множествена склероза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

До Тиберий

преди 4 години

И какво ни занимаваш в тая тема с тея рускижнедоразумения.тук пише как хората на запад правят открития,а не ни интерсува някаква си руска тема и въобще Русия.И без това руснаците с нищо не допринасят за науката.Да си ядат там радиацията в степния резерват и да не ни занимават.

12

До Тиберий

преди 4 години

Ама какво ни пука колко е стара русия или болшой театър ? Факт е ,че САЩ за кратката си история станаха най-успешната ,развита,богата и най-допринасящата за развитието на света държава ! А Русия ?! Еми Русия с огромната си история не прилича на нищо.Едно недоразвито бунище,бедно,мизерстващо и живеещо още в 80те години,което не допринася с нищо за по-добър свят,освен ,че са направили една менделеева таблица и носят радиация навсякъде !

11

До Тиберий

преди 4 години

Точно тук показваш,че си доста огрaничeн.Въпреки.,че САЩ отделят 700 млрд,реално отделят два пъти по-малък процент от икономиката си спрямо това което Русия отделя от тяхната икономика за военни разходи ! Руснаците отделят по-голям процент от икономиката си за отбрана от колкото САЩ,просто руснаците са бедни и мизерни и ти се струва,че не отделят почти нищо !

fallback