Снимка: NASA/Reuters

Роботизираният геолог "Curiosity" изпрати първата си цветна 360-градусова панорамна снимка на Марс, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Учените са във възторг от изображението, което показва в далечина издигащото се от дъното на кратера Гейл възвишение Шарп, към което след известно време марсоходът ще се отправи.

Панорамната мозайка е сглобена от 130 отделни изображения, заснети от "Curiosity" с наскоро активираните му навигационни камери.

По-рано марсоходът изпрати и първия си автопортрет, на който се вижда осеяната му с тъмни камъчета горна палуба. Според специалистите от НАСА те не представляват никаква заплаха за инструментите.

Още по темата
През уикенда на "Curiosity" ще бъде дадена почивка, за да могат компютрите на марсохода да осъвременят софтуера му. Процедурата ще отнеме няколко дни.

През това време учените ще теглят данни, но роувърът няма да прави нищо ново. "След три пълни дни на Марс "Curiosity" продължава да се държи "безупречно" и изпълни всички планирани дейности без засечка", казва Майк Уоткинс от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase