Снимка: Reuters

Марсоходът "Curiosity" изпрати уникални кадри от Червената планета, сред които на високото 5 километра възвишение Шарп, предадоха световните информационни агенции. На 6 август в 8,32 часа българско време в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена е получен еквивалентът на текстово съобщение от "Curiosity" за успешния край на пътуването му на 566 милиона километра от Земята. 

Седем минути по-късно орбитиращият апарат "Марс Одисей" предаде снимка, на която се вижда едно от колелата на "Curiosity" върху наподобяващата чакъл повърхност на Червената планета. На фона на късното следобедно слънце, спускащо се зад ръба на кратера Гейл, от чието дъно се издига възвишението Шарп, марсоходът изпрати още шест изображения и резултатите от първоначалните проверки на 10-те му научни инструмента. "Curiosity" направи и снимка на възвишението Шарп.

Изображението е заснето от една от предните камери, предназначени да засичат препятствия пред колелата на марсохода. "Curiosity" кацна "безупречно" в кратера Гейл с диаметър 154 километра на около 10 километра от подножието на високата 5 километра формация от седиментни скали. Часове по-късно от допълнителни фотоси, снимани от "Curiosity", специалистите от НАСА "сглобиха" и разпространиха необработено видео с ниска разделителна способност.

Още по темата
Благодарение на него жителите на Земята могат да проследят последните две минути и половина от спускането на "Curiosity" от перспективата на марсохода. Клипът представлява партида от над 200 изображения, заснети с четири кадъра в секунда, и показва какво се случва с "Curiosity" от отделянето на топлинния му щит до спускането му на Марс с кабели от въздушния кран.

От НАСА очакват кадри с висока разделителна способност от спускането по-късно. На този етап изображенията, предоставени от "Curiosity" са черно-бели, доста от тях са неясни, но въпреки това очароват учените. "Тези снимки показват Марс такъв, какъвто никога не сме виждали досега. Всяка една от тях е най-прекрасната, която е попадала пред очите ми", казва Майк Уоткинс от НАСА. 

През следващите няколко дни се очаква "Curiosity" да започне да изпраща цветни снимки и панорамни изображения. През следващите две седмици марсоходът на стойност 2,5 милиарда долара ще остане неподвижен, докато бъдат направени проверки на всичките му системи. Една от първите задачи на "Curiosity" ще бъде да анализира химическия състав на почвата около мястото на кацане, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase