Изображение: NASA/JPL-Caltech
fallback

След като прекрати 30-годишната пограма с изпращането на совалки в открития Космос, Американската космическа агенция се насочва към нов проект – толкова дързък, че дори най-блестящите умове в Хюстън са притеснени, пише huffingtonpost.com.

Задачата е в рамките на 15 години астронавти да бъдат изпратени на голям астероид.

Предизвикателствата са много, критиците – също, но в НАСА са убедени, че бъдещето на човешката цивилизация може да зависи от успеха на новата мисия.

„Защото на всеки 100 млн. години астероид с ширина от 10 километра удря планетата ни. А такъв удар ще има катастрофални последствия”, коментира Доналд Йеоманс, директор на програмата на НАСА за космически обекти в близост до Земята.

А ако се стигне до изследване „отблизо” на гигантските, орбитиращи около Слънцето космически скали, шансът да се научим как да променяме пътя на потенциалните астероиди-убийци е доста по-голям.

Разбира се, изпращането на хора на астероид няма да е никак лесно. Като за начало приземяването ще е невъзможно поради липсата на гравитация. За да се достигне до повърхността, най-вероятно космическият кораб на НАСА ще трябва да се „закачи” за небесното тяло. След това предстои още по-трудна задача – как астронавтите да се доберат до повърхността.

Освен всичко друго, все още няма набелязан конкретен астероид, който да бъде изследван.

Но според президентските разпоредби това трябва да се случи в следващото десетилетие, а стартът на мисията да бъде даден не по-късно от 2025 година.   

Редица експерти, в това число и астронавти с опит в космическите полети, са твърдо против решението на Барак Обама да замени плановете на своя предшественик Джордж Буш за по-обстойно изследване на Луната с мисия за изучаване на астероиди.

Поддръжиниците на идеята за смяна на приоритета обаче са убедени, че успешно завършване на новата програма (събиране на данни, изследвания и т.н.) ще даде огромен тласък към постигане на голямата цел – добре подготвена човешка мисия до Марс.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 12 години

Ден първи към земята лети огроменн астероид НАСА праща екип да заложи динамит.Ден втори към земята лети астероид пълен с динамит.

52

винко

преди 12 години

това е добра идея не само че астероидите представляват известна опасност за живота на Земята но и факта че това са летящи буци с ресурс натъпкани с редкоземни метали като иридий волфрам кобалт и други особено важни елементи за производството на електроника нека да допълнем с факта че Китай произвеждат над 90 % от тези метали на Земята но ми е интересно как като не могат да си оправат икономиката и рискуват да прецакт световната икономика ще осъчествят такава мисия но ще видим времето е пред нас

51

Анонимен

преди 12 години

65 продължаваш ли да философстваш ?! :))

fallback