Снимка: NASA, ESA, H. Weaver

Плутон може да възстанови правата си да се смята за най-големия обект в пояса на Кайпер – област, където се намират астероиди и планети джуджета. През 2006 г. Плутон беше лишен от статута на планета, тъй като в пояса на Кайпер били открити по-големи тела.

Нови наблюдения върху отдалечение обекти в Слънчевата система били проведени в началото на ноември от група астрономи на телескопите в чилийските Анди, а резултатите им са публикувани в New Scientist.

Още по темата
20 юли 2008 10:29

Учените наблюдавали планетата джудже Ерида (Eris). Нейното откриване, както на и планетите джуджета Макемаке и Хаумея, доведе до лишаването на Плутон от планетен статут, тъй като наблюденията показали, че диаметърът на новооткритите обекти бил по-голям в сравнение с този на Плутон.

Непосредственото определяне на размерите на планетите джуджета в Слънчевата система е трудно, тъй като те са отдалечени от Земята на много голямо разстояние (височината на орбитата на Ерида е около 14 млрд. км, а Плутон е отдалечен от Слънцето на 7,4 млрд. км), затова учените използват косвени методи.

В дадения случай астрономите наблюдавали как Ерида закрива една от далечните звезди. Наблюдавайки този процес от различни точки, учените успели да оценят точно размера на образуващата се сянка и от тези данни изчислили диаметъра на планетата.

Според новите данни Ерида „почти със сигурност“ е под 2340 км. Досега се смяташе, че диаметърът й е между 2600 до 2400 километра. Диаметърът на Плутон се оценява на 2400 км.

Ако новите данни се потвърдят, то Плутон ще си върне статута на най-голям обект в пояса на Кайпер, но Ерида ще остане най-масивното небесно тяло от тази област на космическото пространство. Засега астрономите не могат да обяснят защо двата толкова близки по диаметър обекта така силно се различават по маса, съобщава Lenta.ru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase