Общ преглед
 


Междупланетната станция Deep Impact на НАСА, която в четвъртък в 14,02 ч. по Гринуич успешно премина на 700 км от ядрото на кометата Хартли 2 (103P/Hartley 2), предаде на Земята първите 5 снимки – ядрото на кометата наистина прилича на кегла за боулинг, съобщават специалистите от Лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА.

Сондата започна да предава данни на Земята минути след срещата и първите снимки са направени с камерата със средна резолюция MRI 18 часа преди „срещата“ – тези изображения трябва да се изтрият от паметта на Deep Impact, за да се освободи място за нови наблюдения на кометата.

Още по темата
Всяка от получените снимки е посрещната от аплодисменти от специалистите. Сред хората, които първи видели снимките, бил и откривателят на кометата – австралийският астроном Малкълм Хартли, който бил поканен в центъра за управление на мисията.

Седмицата преди „свиждането“ между сондата и кометата учените с помощта на радар на радиоастрономическата обсерватория Аресибо в Пуерто Рико изясниха, че ядрото на Хартли 2 е силно издължен обект с дължина 2,2 км, който се движи със скорост около 37 км в секунда.

Данните от наблюденията на Deep Impact потвърждават предположенията на учените – на снимките ядрото на Хартли 2 прилича на кегла или на шушулка на фъстък. Сондата ще продължи да предава на Земята снимки и паралелно с това да наблюдава отделящата се от нея комета, пише РИА Новости.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар