Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Най-малко 177 украински военнопленници са загинали в Русия, съобщи от трибуната на Европейския парламент в Страсбург европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс. Той участва в разискването на продължаващите военни престъпления, извършвани от Руската федерация, по-конкретно избиването на украински военнопленници.

“Миналата седмица получихме доклад, според който 9 украински военнопленници са били застреляни близо до Курск от руските войски. На 1 октомври офисът на генералния секретар започна разследване за убийството на други 60 военнопленници, които са се предали на Русия в Донецк”, каза представителят на ЕК пред евродепутатите.  

По думите му задържаните са подлагани на побой, сексуално насилие, унижение, глад във всеки момент на пленничеството и това е неприемливо.

“Русия не зачита международното право и по-специално международното хуманитарно право. ЕС призовава Руската федерация да продължи да се придържа към международното хуманитарно право, да спре убийствата и изтезанията на украинските военнопленници и да осигури хуманитарен достъп до тях", подчерта Дидие Рейндерс. Той изрази подкрепата на ЕС към бюрото на главния прокурор на Украйна да проведе разследване на военните престъпления, извършени от Русия в Украйна.

“ЕС настоява за свикването на специален трибунал за тези престъпления”, добави европейският комисар по правосъдие и обеща подкрепа за усилията за връщането у дома на незаконно задържаните.

Последваха изказвания на евродепутати от различните политически групи.

Сандра Калниете от Европейската народна партия също отправи призив всички отговорни лица да бъдат изправени на съд.

“Украйна трябва да спечели. Затова апелираме да бъде вдигната забраната украинците да използват ракети с голям обсег. Защото трябва да сложим край на всички тези заплахи”, каза тя.

Отговорните да бъдат изправени пред Международния наказателен съд поискаха и от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

“Западна Европа винаги е поддържала добри отношения с имперска Русия. И там като че ли наивно се вярва в една красива картина за Русия, вероятно в резултат на това, че по време на Втората световна война съюзниците работят заедно с Русия. Но трябва да знаем, че има страшно много оръжие в Русия, включително бойни глави са натрупани около границата, и ще наблюдаваме подобни зверства още дълго”, каза Томаш Бучек от “Патриоти за Европа”.

“Руската армия системно убива украински военнопленници. Към момента познатите случаи са над 110. Това е геноцид, извършан от Русия срещу украинците. Това трябва да бъде наказано от международното право. Всеки убиец на военнопленник трябва да бъде подложен на наказателно преследване”, коментира Петрас Аустревичус от “Обнови Европа”.

Сергей Лагодински от групата на Зелените също изрази мнение, че случващото се противоречи на всички правила на международното и военното право.

“Смъртта при подобни условия в затворите е убийство. Преди да призовем за освобождаването на тези хора, трябва да призоваваме да останат живи”, добави той.
(Специален пратеник на БТА в Страсбург Мартина Ганчева)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Обективен

преди 1 час

Той Коце от " Възраждане " много точно го каза сутринта по Нова - ЕС беше създаден като организация за икономическо сътрудничество между европейските държави , но хората,които стоят начело в управлението му го превърнаха изключително в политически съюз.

34

Тя

преди 2 часа

От коя страна са дошли тия и мислят ,че като се предадът ще ги помилват,но наемници се убиват ,казаха им го предварително !

33

Анонимен

преди 2 часа

А какво стана с референдума в Молдова? Какви в крайна сметка са резултатите от референдума в молдова? Молдовците искат ли масово да влизат в ЕС, тоз демократичен рай?

fallback