Снимка: БГНЕС
fallback

Повечето руснаци, които казват, че подкрепят президента Владимир Путин, всъщност не подкрепят външнополитическите му действия, показа току-що публикувано проучване.

Проучването на независимата социологическа компания Chronicles, цитирано от Newsweek, установи, че по-малко от една шеста от анкетираните подкрепят външната политика на руския президент, най-важната от които е това, което Кремъл нарича "специална военна операция" (SMO) в Украйна и неговата анти западна реторика.

Установяването на истинско обществено мнение за Путин и войната в Украйна чрез държавно допитване носи здравословно предупреждение предвид репресиите на Кремъл срещу несъгласието.

Но Chronicles, група, основана от опозиционния политик Алексей Миняйло и екип от социолози, е провела проучвания през последните две години, които, според компанията, представят по-вярна снимка на общественото мнение, като задават на респондентите поредица от въпроси.

Проучването е проведено сред 800 души между 10 и 17 септември и има 3,45% вероятност за грешка. То използва същата формулировка като анкета на независимия Левада център за това дали те одобряват действията на руското ръководство.

Мнозинството (78%) казаха, че ги одобряват, което е приблизително в съответствие с други национални проучвания. Допълнителните въпроси обаче показаха, че това не означава, че те подкрепят всички действия на Путин.

Само 14% от респондентите, които са одобрили Путин и са гласували за него през март, са съгласни с външнополитическите му позиции, като основните от тях са войната в Украйна, както и конфронтацията му със Запада и антизападната реторика.

"По-голямата част от руснаците казват, че одобряват Путин, защото това е, което в социалните науки се нарича нормативна позиция – това, което трябва да мисли един добър патриотичен гражданин", казва Миняйло. "Целият ресурс на държавата е насочен към създаването на тази позиция."

"Ако погледнем какво искат хората, те искат различни неща", обяснява той пред Newsweek. "Мнозинството не иска това, което прави правителството и би искало да се случват различни неща. Проблемът е, че в авторитарните режими хората нямат много власт да сменят правителството си, за разлика от демокрациите."

Екипът на Chronicles установи, че сред онези, които одобряват Путин, 61% подкрепят мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки, докато почти половината (43%) искат възстановяване на връзките със Запада.

"Ако човек каже, че иска да възстанови отношенията със западните страни, той очевидно не приема този разказ и това очевидно противоречи на това, което Путин прави де факто", допълва Миняйло.

Междувременно преобладаващото мнозинство от онези, които подкрепиха Путин (83%), искат правителството да се съсредоточи върху вътрешните социални и икономически проблеми.

Сред онези, които не одобряват представянето на Путин, 92% искат правителството да съсредоточи основните си усилия върху вътрешни социални и икономически проблеми, 79%  искат мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки и 90% искат възстановяване на отношенията със западните страни.

Путин е заделил огромна сума от държавния бюджет през следващите години за военните, като доклад на Bloomberg миналия месец показва, че той иска да увеличи разходите за отбрана през 2025 г., които вече са на рекордни нива.

"Путин наистина казва, че прави много неща, за да подобри нещата в Русия, но не го прави", обяснява Миняйло. "Вътрешните бюджети, спестени за полицията и ФСБ се намаляват, така че още веднъж де факто той жертва вътрешното благополучие за своята външна политика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

204

Анонимен

преди 11 минути

Ми щом руснаците ги обучаваха по времето на СОЦА по училищата, че Кирил и Методи са руснаци, то сигурно са ги обучили, че и Българската Земя е Руска? И действително те всичките курорти по Българското Черноморие бяха изкупени от Руснаци и сега над 400 хиляди Български имота принадлежат на Руски олигарси .... Ми то няма разлика между Османското робство и робството на Комунистическите Руски Чукчета на Чингис Хан.

203

Анонимен

преди 25 минути

Какви глупости пишете само, 90% от руснаците искат войната да не приключва преди да се върнат в Русия областите Харков, Одеса , Николаев, Запорожие, Херсон... Кажете от Козяк да ви дават по-реални статистики, че тия миришат на фейк от 1000 км....

202

sssa

преди 31 минути

Русоробите тотално оплетоха що е то БВП, покупателна способност, човек от населението и т.н.Най-добър стандарт на живот, мили ми ***, нямат САЩ, Китай и Русия, ами Норвегия, Люксембург, Лихтенщайн и Катар.Къде ви намират такива алитерати?

fallback