Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна иска покана за членство в НАТО, преди Джо Байдън да напусне Белия дом, като твърди, че това би било подходящо наследство за президента на САЩ, каза високопоставен украински дипломат.

Още по темата
„Нашата идея е, че даването на покана на Украйна в този момент е политически сигнал“, каза за Ройтерс Наталия Галибаренко, посланик на Киев в НАТО. "Искрено вярваме, че това може да бъде част от наследството на (настоящата) американска администрация."

Президентските избори в САЩ следващия месец създават голяма несигурност за Украйна, тъй като Вашингтон е най-големият доставчик на военна помощ на Киев за неговата война срещу инвазията на Русия.

Докато вицепрезидентът на Демократическата партия Камала Харис сигнализира за продължаваща подкрепа за Украйна, тя не посочи нивото на тази подкрепа. Бившият президент републиканец Доналд Тръмп не беше наясно как ще се справи с войната.

Членството в НАТО би направило Украйна част от пакта за взаимна отбрана на водения от САЩ военен алианс, което означава, че атака срещу един член се счита за атака срещу всички, въпреки че процесът на присъединяване може да отнеме години на адаптиране към стандартите на НАТО.

Украинският президент Володимир Зеленски даде ясно да се разбере през последните седмици, че вижда ранна покана за НАТО като част от своя „план за победа“.

В интервюто Галибаренко разясни причините за натиска на Киев. Тя твърди, че покана ще премахне основната ябълка на раздора между Киев и Москва.

Москва цитира потенциалното членство на Украйна в НАТО, за да оправдае войната, докато Украйна настоява, че трябва да се присъедини към алианса, за да се защити от бъдеща руска агресия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase