Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Украйна не успява да преодолее енергийната криза поради продължаващата вътрешна политическа борба, пише New York Times.

Oще по темата

Изданието отбелязва, че всичко е започнало с уволнението на ръководителя на националната електроенергийна компания Владимир Кудрицки. В продължение на две години той осигурява работоспособността на украинската енергийна система.

Висши енергийни служители паднаха и ключовите решения в енергийната политика бяха отложени поради политически изчисления, казват законодатели и експерти, което коства ценно време на Украйна в подготовката за зимата.

В продължение на повече от две години, докато Русия безмилостно бомбардираше електроцентралите на Украйна, ръководителят на националната електрическа компания, Володимир Кудрицки, спечели похвали от съюзниците на Киев и енергийните експерти за това, че поддържаше електрическата мрежа на страната като цяло работеща, пише още изданието.

Миналият месец Кудрицки е уволнен от надзорния съвет на компанията Ukrenergo. Украинските законодатели разкритикуваха този ход като неоснователен. Страните, финансиращи ремонти на електроцентрали, казаха, че не е навреме, тъй като Украйна се бори да възстанови опустошената си енергийна мрежа преди зимата.

В допълнение към безпокойството им, двама членове на надзорния съвет на Ukrenergo подадоха оставка в знак на протест, като казаха, че уволнението е „политически мотивирано“. Няколко депутати пък заявиха, че Герман Галущенко, министър на енергетиката на Украйна, стои зад хода, за да получи по-голям контрол върху управлението на компанията.

Тъй като новината за предстоящото уволнение на Кудрицки се разпространи през миналия месец, посланикът на ЕС в Киев Катарина Матернова писа до украинския премиер Денис Шмихал, предупреждавайки, че подобен ход „може да застраши нашата колективна способност да подкрепяме Ukrenergo и други приоритетни мерки за жизненоважната енергийна сигурност на Украйна“.

Спорът е коствал на Украйна ценно време в подготовката за зимата, според Кудрицки. Решението, каза той, е „да оставим настрана всякакви политически предпочитания или всяко желание за създаване на амбициозни планове или каквото и да е и да следваме едно просто правило: слушайте инженерите“.

Олексий Михайленко, бивш енергиен съветник в британското посолство в Киев, каза, че от началото на войната е било ясно, че Русия може да удари електроцентрали.

„Но правителството изглежда не е използвало никакви проактивни политики за осигуряване на енергийните доставки“, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 19 минути

ВКС на РФ продължава да декомунизира построеното по време на СССР. Киев трябва да им благодари за това. Атомните електроцентрали също са построени от СССР. Като и голяма част от жилищните сгради, кметства, детски градини, болници, училища. Всичко това трябва да се декомунизира.

115

Кравар Евроатлантик

преди 31 минути

За една седмица специална операция кремъл харчи повече пари от годишни бюджет на повечето руски области. Ама то така си е по плана. Просто тоя дето е правил плана не е добър по математика.

114

Българин

преди 45 минути

Министърът на енергетиката в Украйна е всъщност руския военен министър. Той решава кога и къде ще има ток и къде няма да има.

fallback