Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската федерация ще може да атакува територията на страните членки на НАТО през следващите 6 години. Това мнение изрази ръководителят на германското разузнаване Бруно Кал. Той добави, че вижда пряка военна заплаха от Русия, предава n-tv. "Най-късно до края на това десетилетие руските войски ще могат да атакуват НАТО“, прогнозира Кал на изслушване в Бундестага, цитира “Фокус”.

Той отбеляза, че "Кремъл гледа на Германия като на враг", тъй като тя е втората по големина страна, която подкрепя Украйна във войната срещу Русия. "Ние сме в пряк конфликт с Русия“, посочи той.

Кал добави, че Путин не е загрижен само за Украйна, но "фактически за създаването на нов световен ред“.

Ръководителят на контраразузнаването на страната Томас Халденванг също говори на изслушването, като посочи, че неговата агенция "наблюдава агресивни действия на руските разузнавателни служби“, пише BILD. Той подчерта, че руският шпионаж и саботаж в Германия нарастват "както качествено, така и количествено“.

Ръководителят на службата за военно контраразузнаване Мартина Розенберг заяви, че броят на опитите за шпиониране на критична инфраструктура е станал "тревожно“ висок. "Руските шпиони се съсредоточават върху доставките на германски оръжия за Украйна, обучението на германските военни, производството на оръжия или саботаж, за да създадат усещане за несигурност“, заяви тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase