Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е наредил 133 000 души да бъдат призовани на военна служба през октомври-декември 2024 г., предава "Интерфакс".

Указът е публикуван в понеделник (30 септември) на портала за правна информация.

"Да се извърши от 1 октомври до 31 декември 2024 г. набор за военна служба на руски граждани на възраст от 18 до 30 години, които не са в резерва и подлежат (...) на наборна военна служба, в размер на 133 хил. души", се посочва в документа.

Със същия указ президентът на Русия разпорежда да бъдат освободени от военна служба войниците, моряците, сержантите и старшините, чийто срок на наборна служба е изтекъл.

Указът от 30 септември влиза в сила в деня на публикуването му.

От Генералния щаб на Руската армия са съобщили, че наборните войници няма да бъдат изпращани за участие в СВО ("специалната военна операция"- както Русия нарича войната в Украйна) в новите региони на Руската федерация.

"Бих искал да отбележа, че наборните военнослужещи няма да бъдат изпращани за участие в задачите на специалната военна операция в новите региони", е допълнил Владимир Цимлянски, заместник-началник на главното организационно-мобилизационно управление на руския Генерален щаб.

Руските граждани, които тази есен ще бъдат призовани в армията, ще отбиват военната си служба в продължение на една година, е заявил на брифинг Владимир Цимлянски.

"Срокът на наборната военна служба няма да се промени и ще бъде 12 месеца, а изпращането на наборниците от сборните пунктове е планирано от 15 октомври 2024 г.", е съобщил Цимлянски.

Според него "всички наборници ще бъдат изпращани на военна служба в пунктовете за постоянна дислокация на съединения и военни части на територията на Руската федерация".

Цимлянски е заявил, че дейностите, свързани с призоваването на военна служба, ще се извършват в сроковете, определени от руското законодателство, и по планиран начин от 1 октомври до 31 декември 2024 г.

"Изключение ще правят гражданите, живеещи в някои райони на Далечния север и някои приравнени към тях райони, където наборната военна служба ще се извършва от 1 ноември до 31 декември. Това се дължи на климатичните особености на тези територии", е напомнил Цимлянски.

Той е заявил, че около една трета от наборниците ще попаднат в учебни части и военни поделения, където ще "усвояват съвременна военна техника и ще получат военна специалност".

"След завършване на обучението, в съответствие с уменията, които са усвоили, те ще бъдат изпратени във войските", е уточнил Цимлянски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase