Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това беше един от онези моменти на балканско гостоприемство, в които съпротивата е безсмислена.

"Можем ли да ги заведем в ресторант Геозавод?", пита президентът на Сърбия Александър Вучич своя помощник в края на едночасовото ни интервю в разкошната библиотека в сърцето на Нови двор, внушителен дворец от 19-ти век, построен за югославски крал, който сега служи като офис на сръбския лидер.

Дали Вучич, умел познавач на виното и храната, нямаше търпение да опитаме един от любимите му ресторанти, помещаващ се в голямата Белградска кооперация? Или този Вучич, опитният шахматист, който понякога е разочарован от отразяването на правителството от POLITICO, се опитваше да ни размекне?

Както винаги, при сръбския лидер, който е неизменна част от политиката на страната си след югославските войни, най-вероятният отговор беше всичко, изредено по-горе.

Вучич, който беше избран за министър-председател през 2014 г. и стана президент три години по-късно, си спечели репутацията на безпроблемно изиграване на всяка страна на всяка ситуация.

Вземете храна

Когато Вучич не е зает да балансира между Запада и Китай и Русия, той се съсредоточава върху това да убеди гласоподавателите, че е просто обикновен човек като тях.

По-рано през септември той прекара няколко дни в приготвяне и сервиране на палачинки на сръбските войници и бъркане на големи тенджери с прясно сладко, докато отсядаше във военните казарми в региона Подрине, където трябва да бъде разположена нова литиева мина.

Геополитическата шахматна дъска на Вучич

Способността на Вучич да бъде всичко за всички хора му служи добре на геополитическата сцена, продължава статията си POLITICO. Ухажван едновременно от китайци, американци, руснаци и Европейския съюз, всички от които виждат Сърбия като ключова фигура на глобалната шахматна дъска, той успя да ги убеди всички, че или е на тяхна страна, или е на ръба да сключи сделка за оръжия с тях.

Слушайки света, според Вучич, в библиотеката на двореца с дървена ламперия - доминиран от голямо бюро, което той използва, за да подписва важни декларации и украсено с маслени портрети и шахматната дъска на президента - стана по-лесно да си представим как е успял едновременно да очарова и да разочарова лидери на държави, много пъти по-големи от Сърбия.

Вучич каза, че е "много горд" от добрите си отношения с китайския президент Си Дзинпин, който наскоро посети Сърбия, страна с по-малко от 7 милиона души, за втори път и когото сърбинът е посетил шест пъти, повече от всеки друг европейски лидер .

Що се отнася до Джо Байдън, Вучич каза, че той има "сравнително добри отношения", добавяйки, че президентът на САЩ може да е "най-добре подготвеният човек", с когото някога е имал работа.

Аз, руска марионетка?

Забележителното е, че сърбинът успя да ухажва най-могъщите мъже в света (и поне една жена: бившият канцлер Ангела Меркел също беше фен), не чрез преобръщане, а като играеше трудно да се получи, тактика, която изглежда да са направили близо 2-метровия националист още по-привлекателен за ухажорите му.

Помислете за неговата позиция относно Русия, страна, с която Сърбия има дълбоки исторически и културни връзки. Въпреки че Вучич твърди, че Сърбия е решена да се присъедини към ЕС, той твърдо отказа да се присъедини към блока при налагането на санкции на Москва за нахлуването в Украйна. В същото време Вучич е бил готов да продава боеприпаси на западните страни, знаейки много добре, че те се обръщат и изпращат доставките в Украйна.

Това може да обясни защо внушенията на европейските му колеги, че е в джоба на Путин, го вбесяват. Определяха го като "руска марионетка" или "руски агент", припомня самият Вучич и казва, че се е срещал с руския лидер около двайсетина пъти и го познава "достатъчно добре".

За разлика от други европейски лидери, някои от които редовно са разговаряли с Путин след пълното му нахлуване в Украйна през 2022 г. или са го посещавали в Москва, Вучич каза, че не е имал никакъв контакт с руския лидер от две години и половина.

Въпреки това Вучич не крие убеждението си, че разбира Путин по-добре от всеки друг европейски лидер и не се колебае да отдаде заслуженото на Русия, когато това е в съответствие с външнополитическите цели на Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase