Снимка: Pixabay

“Светът е много близо до потенциална ядрена война. Ситуацията е още по-опасна, отколкото по време на Кубинската ракетна криза от 1962 година”, сподели бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър в статия на личния си уебсайт.

Според него западните страни все още се опитват да отслабят Русия. Затова те предприемат все по-отчаяни, рисковани стъпки. По-специално те допринасят за ескалацията на конфликта в Украйна. И всичко това, защото не приемат на сериозно думите на Русия за готовността й да използва ядрено оръжие.

“Това се потвърждава от действията на Пентагона. Той разработи сценарий, при който САЩ удрят Русия със собствените си оръжия. Лудостта на този сценарий е, че той игнорира публикуваната руска ядрена доктрина, която гласи, че в случай на ядрена атака на руска територия Русия ще отговори с цялата мощ на своя стратегически ядрен арсенал“, пише Ритър, цитиран от “Труд”.

Вашингтон обаче забравя, че Русия не блъфира. И в случай на атаки на собствена територия може реално да използва ядрено оръжие. Тогава Съединените щати ще бъдат принудени или да отговорят, като продължат да ескалират конфликта, или да се надяват на разрешаване на ситуацията от Русия.

Повечето сценарии, които се разпространяват в западните медии, които включват ядрен конфликт между Русия и Съединените щати, показват, че Русия инициира обмена чрез използване на ядрени оръжия срещу Украйна в отговор на влошаващите се военни, икономически и/или политически условия, предизвикани от САЩ и НАТО успешно използва Украйна като пълномощник за постигане на стратегическото поражение на Русия.

Това е продължение на политическата цел, поставена от министъра на отбраната Лойд Остин през април 2022 г., "да видим Русия отслабена до степен, че да не може да прави нещата, които направи при нахлуването в Украйна“, което означава, че Русия не би трябвало да “няма способността много бързо да възпроизвежда“ силите и техниката, които губи в Украйна.

Тази политика се провали; Русия погълна четири нови територии - Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск - към Руската федерация, а руската отбранителна индустрия не само компенсира загубите, понесени в украинския конфликт, но в момента въоръжава и оборудва допълнителни 600 000 войници, които бяха добавени в руската армия от февруари 2022 г.

Ние сме по-близо до ядрен конфликт между Съединените щати и Русия, отколкото по всяко време след Кубинската ракетна криза от 1962 г.“, казва още в статията си Ритър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase