Снимка: БГНЕС/ EPA

Владимир Путин ескалира ядрената си реторика, като каза на група високопоставени служители, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия, ако бъде атакувана от която и да е държава с конвенционални оръжия, пише The Guardian.

Още по темата

Забележките му в сряда дойдоха по време на среща със съвета за сигурност на Русия, където той също обяви промени в ядрената доктрина на страната.

Най-силното предупреждение на Русия досега към Запада да не позволява на Украйна да нанася дълбоки удари по руска територия с помощта на западни ракети с голям обсег.

Украинският президент Володимир Зеленски от месеци иска разрешение да използва британските ракети Storm Shadow и произведените в САЩ ракети Atacms, за да удари цели по-дълбоко в Русия.

Путин каза, че Русия ще обмисли използването на ядрени оръжия, ако Москва получи „надеждна информация“ за началото на масово изстрелване на ракети, самолети или дронове срещу нея.

Путин също така предупреди, че ядрена сила, подкрепяща атаката на друга страна срещу Русия, ще бъде считана за участник в агресия, отправяйки слабо завоалирана заплаха към Запада, докато чуждестранните лидери продължават да обмислят дали да позволят на Украйна да използва оръжия с голям обсег.

Путин заяви още, че разясненията са били внимателно калибрирани и съизмерими със съвременните военни заплахи, пред които е изправена Русия.

„Виждаме, че съвременната военно-политическа ситуация се променя динамично и трябва да вземем това предвид. Включително появата на нови източници на военни заплахи и рискове за Русия и нашите съюзници“, каза той.

Началникът на кабинета на Зеленски, Андрий Йермак, отхвърли новата ядрена доктрина, като каза: „Русия вече няма никакви инструменти за сплашване на света, освен ядреното изнудване. Тези инструменти няма да работят."

Настоящата доктрина беше изложена от Путин през юни 2020 г. в указ от шест страници.

В първите дни на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Путин често се позоваваше на ядрения арсенал на Москва, най-големият в света, многократно обещавайки да използва всички необходими средства за защита на Русия.

По-късно изглежда смекчи реториката си, но служители, близки до руския президент, наскоро предупредиха страните от НАТО, че рискуват да провокират ядрена война, ако дадат зелена светлина на Украйна да използва оръжия с голям обсег.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase