Снимка: БГНЕС

Последният път, когато Лияна разговаря със съпруга си Хюсеин, преди той да бъде заловен от украинските войски, той каза това, което винаги й казваше: "Всичко е наред".

Хюсеин, 21-годишен наборен войник, беше изпратен със своята част от руската армия в средата на юли в база в района на Западен Курск, която според него е на 15 км от границата с Украйна.

Когато Хюсеин се обади на съпругата си на 4 август, той каза, че ситуацията там изглежда спокойна, сподели Лиана пред Ройтерс. Единственият знак за войната в Украйна беше бръмченето на дронове над главите, защитаващи войниците, докато спят.

Два дни по-късно хиляди украински войници пробиха границата с Курск в светкавична атака, която изненада Москва. И около три седмици Лияна не чу нито дума от Хюсеин. Тогава, в неделя, той й се обадил от московска болница и казал, че е бил освободен с повече от 100 други руски военнопленници, които са били заловени в Курск.

Хюсеин й каза, че неговата част е била подложена на тежък украински обстрел и че той и други двама наборници са единствените оцелели от частта.

"Той мислеше, че ще умре", каза Лиана, 19, която говори при условие, че фамилиите на двойката не се използват от страх от взаимни обвинения. Тя спокойна, че Хюсеин, с когото имат 18-месечен син, е жив. Но се страхува, че съпругът й, който е работил като строител, ще бъде върнат да се бие в Курск.

"Той е още малък, току-що започна да живее", каза тя.

Това е чувствителен въпрос

От руските мъже се изисква да завършат една година военна служба преди да навършат 30 години, като около 280 000 са призовани всяка година. Нахлуването на Украйна поднови обществения дебат за това дали необработени и непроверени новобранци трябва да бъдат хвърлени в битка.

По-малко от две седмици след изпращането на войски в Украйна през 2022 г. президентът Владимир Путин каза: "Подчертавам, че наборните войници не участват във военни действия и няма да участват в тях".

На следващия ден руското министерство на отбраната призна, че някои наборници се бият в Украйна. Путин нареди разследване и обеща да накаже отговорните служители.

Повече от две години по-късно разследвания на руската служба на BBC и независимото руско издание Important Stories показват, че стотици наборници са били изпратени в Курск, за да се защитават срещу настъплението на Украйна. Десетки са изчезнали или са заловени.

Ройтерс потвърди смъртта на двама наборници от разкази, публикувани от техните семейства в социалните медии. Един от тях е Артьом Добродумски, който печели медали в състезания по карате за деца в южната област Ростов и завършва училище за кадети. Той е на 22 години, когато умира в Курск. Другият е Даниил Рубцов, който е израснал в северозападна Русия, е получил предизвестие от армията през декември 2023 г. Той се е надявал да стане полицейски следовател, каза майка му пред руския вестник Новая газета. Момчето умира в района на Курск на 7 август, на 18 години.

Руските групи на гражданското общество, които съветват мъжете как да избегнат военна служба, казват, че са загрижени за натиска върху наборниците да подписват договори, за да станат професионални войници.

Алексей Табалов, основател на групата за правна подкрепа Школа Призивника (Наборно училище), каза, че наборниците, много от които тийнейджъри, са силно податливи на подобна принуда.

"Лесно е да ги заблудиш, да ги манипулираш, да ги изнудваш. Можеш да ги заплашваш и да използваш физическа сила срещу тях без реални последствия", каза Табалов. По думите му много наборни войници в Курск са получили малко военно обучение и са били третирани като "обслужващ персонал", натоварен с поддръжка и други задачи от ниско ниво.

"Мнозина казват, че дори не са имали достъп до оръжие, което потвърждава, че не са били смятани за участници в евентуални военни действия или защитаващи нещо", каза Табалов.

През последните дни, каза той, наборници от райони, включително Далечния изток и Башкортостан близо до планината Урал, са потърсили съвет от него, казвайки, че им е казано, че ще бъдат изпратени в Курск или съседните гранични региони на Брянск и Белгород.

Ройтерс не успя да определи колко наборници са били изпратени да се бият в тези региони след нахлуването на Украйна.

Попитан за съобщенията в медиите, че наборници се изпращат в Курск и се притискат да подписват военни договори, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза: "Най-често такива съобщения са абсолютно изкривяване на реалността. Не смятаме за необходимо да коментираме".

Всеки трябва "да застане в строй"

След нахлуването руски военен командир в Курск отхвърли опасенията на родителите, че синовете им може да са твърде малки или неопитни, за да видят битка.

"Не трябва да превръщаме 18-годишните наборници, които са мъже, в деца, на които трябва да им дадат биберон и да ги пратят да спят", каза генерал-майор Апти Алаудинов, командир на чеченските специални части „Ахмат“, във видео съобщение, публикувано в Telegram. "Всички в нашата страна днес, от най-малкия до най-големия, трябва да застанем в строй."

Анализатори казват, че е малко вероятно наборниците, които се бият в Курск, да са готови да се срещнат с изпитани в битки украински части.

Някои от заловените са мобилизирани през май или юни и може да са имали само минималните 45 дни обучение, каза Павел Лузин от Центъра за анализ на европейската политика (CEPA), американски мозъчен тръст.

"Най-доброто, което руските наборници могат да направят, е да се предадат незабавно на украинците", каза Нико Ланге, експерт по отбраната в CEPA. "Те няма да преживеят войната." 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase