Снимка: БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун проведе разговори с шефа на руската сигурност Сергей Шойгу, който е на посещение в Пхенян, съобщиха държавните медии на КНДР.

Пътуването на Шойгу се случва в момент, когато Москва търси боеприпаси, за да продължи своята повече от 30-месечна офанзива в Украйна, а Западът обвинява Пхенян, че изпраща оръжие на Москва. Президентът Владимир Путин посети Северна Корея през юни и подписа договор за взаимна отбрана с изолираната държава.

"Имаше широк обмен на мнения по въпросите на постоянното задълбочаване на стратегическия диалог между двете страни и засилването на сътрудничеството за защита на взаимните интереси на сигурността и относно регионалната и международна ситуация", казаха севернокорейските държавни медии за срещата. Ким "потвърди, че правителството на КНДР ще разшири допълнително сътрудничеството" с Русия въз основа на договора, който те подписаха през юни.

Съветът за сигурност на Русия също заяви на уебсайта си, че срещата на Шойгу с Ким ще "направи важен принос за прилагането" на пакта за отбрана. Шойгу оглави Съвета за сигурност на Русия, след като се оттегли от поста министър на отбраната през май.

Експертите отдавна смятат, че севернокорейските ракети са разположени в Украйна. Нов доклад на Conflict Armament Research тази седмица използва анализ на отломки, за да покаже, "че ракети, произведени тази година в Северна Корея, се използват в Украйна".

Москва има исторически връзки с Пхенян, откакто Съветският съюз помогна за основаването на Северна Корея, но стопли отношенията с нея след началото на офанзивата си в Украйна през 2022 г., в резултат на която скъса връзките със Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase