Снимка: Getty

Руските власти почти не са обезпокоени от ареста в събота на основателя на Telegram Павел Дуров, за когото френските следователи казват, че е разпитван във връзка с обвинения, включително съучастие в пране на пари, трафик на наркотици и разпространение на детска порнография.

Според източници, разговаряли с разследващото издание Verstka, официални лица в Москва смятат ареста на Дуров за неизбежен, защото "в настоящата геополитическа реалност" би било невъзможно някой като него да остане "напълно неутрален".

Руските официални лица, които говориха с Verstka за ареста на Павел Дуров, многократно се позоваха на публикацията в Telegram на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев. Казвайки, че основателят на Telegram и Кремъл вече имат "общи врагове", Медведев сподели за разговор, който уж е имал с Дуров, в който той предупредил технологичния магнат, че ще се сблъска с проблеми извън Русия поради отказа си да сътрудничи на правоприлагащите органи.

"Той е руснак – което означава, че чуждите правителства го намират за непредсказуем и опасен", пише Медвев.

"Бившият президент ви обясни всичко на разбираем език! Човек, който отказва да сътрудничи на ФСБ, не е патриот и не може да бъде герой. Ето защо ние не правим нищо, за да създадем положителен образ за него", казва източник от ръководството на организация, която работи за политическия екип на администрацията на Путин.

Служител по сигурността, който разговаря с Verstka, беше още по-прям: "Ако ние не го бяхме "прибрали", тогава някой друг в крайна сметка щеше да го направи. Да държиш ресурс като този и да бъдеш напълно неутрален по време на геополитическо противопоставяне е невъзможна задача."

Член на Федералното събрание на Русия междувременно каза, че арестът на Дуров потвърждава, че руските бизнесмени "не са в безопасност извън страната". Като допълнително доказателство за това твърдение той изпрати списък от шест други примера за "унищожаване на крипто бизнес екипи", при които "всички извън Русия" в крайна сметка бяха арестувани. Това накара законодателя да заключи, че е "твърде късно да се помогне на Дуров" и че членовете на "екипа на Telegram" трябва да разберат, че работата извън Русия е "най-лошото възможно решение".

Нямаше широко разпространена единна реакция на ареста на Дуров сред руските регионални служители. Въпреки съобщенията в медиите, че редица правителствени агенции са наредили на служителите си да изтрият историята на съобщенията си в Telegram, тази директива очевидно не е достигнала до федерално ниво. "Уикенд е. Просто седим и обсъждаме Дуров в чатовете на Telegram. На практика наблюдаваме отстрани", каза регионален служител пред Verstka.

Източник, близък до ръководството на руската управляваща партия "Единна Русия", каза, че дори виждат положителна страна на ситуацията.

"Сега е ясно, че не сме единствените: тоталитаризмът е глобална тенденция. Ако могат да направят това дори във Франция, това означава, че властите на други места със сигурност също могат да затегнат гайките", каза източник от ръководството на свързана с Кремъл организация.

По думите му властите не очакват значителна реакция на ареста на Дуров от руското общество: "Telegram все още функционира, няма блокаж. А що се отнася до самия Дуров, той не е национален герой. Той е по-скоро фигура от клюкарските страници. Като цяло никой няма да се интересува много от личните му проблеми."

Разбира се, ситуацията може да вземе тревожен обрат за Кремъл, ако Дуров или друг висш ръководител на Telegram реши да сътрудничи на френските правоприлагащи органи. Основателят на Conflict Intelligence Team Руслан Левиев отбеляза, че руската армия използва приложението не само за разпространение на пропаганда, но и за комуникация на фронта. Ако западна разузнавателна агенция получи достъп до информацията на потребителите, това може да подкопае доверието в приложението сред руските сили за сигурност и да накара Москва да увеличи усилията за блокирането му.

В същото време руски военни твърдят, че армията е подготвена за възможно блокиране на Telegram. Алексей Журавльов, първият заместник-председател на комисията по отбрана на Държавната дума, каза, че военните разполагат с "достатъчно комуникационни ресурси", за да "не бъдат твърде загрижени" за Telegram.

"Уверен съм, че ако използването на месинджъра стане невъзможно, бързо ще бъде намерен заместител. Руските войници са находчиви и изобретателни, както са доказали на бойното поле. Това няма да повлияе на военните операции и съм сигурен, че координацията на руските войски ще продължи както обикновено", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase