Снимка: БГНЕС

Представители на руската медицинска общност изпратиха изявление до Следствения комитет с искане да бъде образувано наказателно дело и да бъдат потърсена отговорност от виновните за смъртта на политика Алексей Навални.

"Очевидно е, че смъртта на Алексей Навални е настъпила в резултат на небрежно изпълнение на задълженията от служители на FSIN", се казва в жалбата, която е подписана от 97 лекари.

Още по темата
Авторите на писмото се позовават на скорошно решение на Следствения комитет, публикувано от вдовицата на опозиционера Юлия Навалная. В него се посочва, че причината за смъртта на Навални в колонията е "комбинирано заболяване: хипертония със съдово и органно увреждане, дифузна миокардна склероза, усложнена от развитието на мозъчен оток, камерна фибрилация и белодробен оток".

Според лекарите такова увреждане на органите се развива при дългосрочна "хипертония с подчертано повишаване на кръвното налягане". Ако се открият тези симптоми, лекарите в колонията трябваше да предпишат хипотензивна терапия на Навални и да забранят да го изпращат в наказателна килия.

"Въпреки това, на Алексей не беше предписана хипотензивна терапия, той продължи редовно да бъде изпращан в наказателната килия, въпреки съществуващите медицински противопоказания, което в крайна сметка доведе (според представената резолюция) до развитието на такива страховити усложнения на хипертонията като белодробен оток , мозъчен оток, камерно мъждене и смърт", завършват авторите на призива.

Медицинската общност отправи подобен призив към руския президент Владимир Путин. Той е подписан от 89 лекари. Ето какво се казва в изявлението:

Ние, медицинската общност, многократно сме обръщали внимание на необходимостта да се осигури на Алексей Навални достъп до квалифицирана медицинска помощ и на недопустимостта Алексей отново да бъде поставен в карцер. Всички наши жалби бяха изпратени до по-ниските органи, откъдето получихме само формални отговори. Дори да приемем, че причината за смъртта на Алексей Навални е ненасилствена, вие носите отговорност за това, тъй като сте пренебрегнали експертното мнение на медицинската общност относно заплахата за живота, която представляват условията на задържане на Алексей.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase