Снимка: БГНЕС

Следственият комитет на Руската федерация е изпратило на съпругата на покойния Алексей Навални документи, уточняващи причината за смъртта му. Те показват, че политикът е починал в резултат на "комбинирано заболяване“, съобщават руските медии.

Решението за прекратяване на наказателното дело е от 26 юли, пет месеца след смъртта на опозиционера. В документа се посочва, че Навални се е почувствал зле по време на разходка на 16 февруари, но след като здравето му се влошава, на политика не е оказана незабавна помощ, а е върнат в килията си. Съпругата на Навални Юлия твърди, че той е починал, докато е бил сам и е бил отведен до медицинското отделение в безсъзнание.

В същото време документът опровергава версията, че Навални е починал поради "кръвен съсирек“: като причина за смъртта е посочено "комбинирано заболяване“ със съпътстващи хронични усложнения и наличие на Staphylococcus aureus в трахеята – състояние, което го е довело до хипертонична криза, подуване на сърдечния мускул и мозъка. Травмите на политика са настъпили в резултат на реанимация - на Навални са направени компресии на гръдния кош и изкуствено дишане.

Съпругата на политика Юлия Навалная казва, че това заключение със споменаването на аритмия (не може да се диагностицира при починал човек) може да се дължи на факта, че след аутопсията лекарите не са могли да открият нищо. Тя също така добави, че преди всяко поставяне на Навални в наказателна килия (това е направено 27 пъти), той е трябвало да бъде прегледан от лекар, а също така е трябвало да преминава пълен преглед по време на изолация. Също така на семейството не се дават вещите на политика, останали в колонията - те са в Следствения комитет поради "проверката“, която вече е завършена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase