Снимка: БГНЕС

"Бях абсолютно сигурен, че ще умра в затвора на Путин."

Това е почти първото нещо, което Владимир Кара-Мурза казва на екипа на BBC след изненадващото му освобождаване при най-голямата размяна на пленници след Студената война.

Руският опозиционен политик е болезнено слаб – от стрес, казва той. Освен това той все още се чувства неспокоен от внезапното си преместване от строго охраняван затвор в Сибир в принудително изгнание след повече от две години зад решетките.

"Сюрреалистично е, сякаш гледам филм", описва усещането той. "Но това е добър филм", в който той най-накрая се събира със семейството, което не е виждал от ареста си в Москва през април 2022 г.

Най-малкият му син го следва навсякъде, не иска да го изпусне от поглед.

Владимир Кара-Мурза, който също е британски гражданин, беше осъден за държавна измяна и осъден на 25 години заради яростното си и упорито осъждане на Владимир Путин и пълномащабното нахлуване в Украйна. Той е прекарал последните 11 месеца направо в изолация, принуден да сгъва леглото си всяка сутрин в 05:00 ч. Давани са му хартия и химикал само около час всеки ден.

"Толкова е лесно да загубиш ума си. Губиш чувство за време, пространство. Наистина всичко", разкрива той в едно от първите си дълги интервюта след освобождаването. "Не правиш нищо, не говориш с никого, не ходиш никъде. Ден след ден след ден."

Отказани са му телефонни обаждания вкъщи, разрешено му е да говори с децата си само два пъти за повече от две години.

Добавеното наказание беше още по-тежко, физически. Преди почти десетилетие Владимир Кара-Мурза едва не умря от неизвестен токсин и все още страда от последствия, включително увреждане на нервите. Сега той разкрива, че през септември лекар от затвора му е дал "една година, в най-добрия случай 18 месеца" живот, ако остане зад решетките.

"След две отравяния от ФСБ не съм в подходящото здравословно състояние за затвор със строг режим", обяснява той с кисела усмивка.

Миналата седмица Кара-Мурза беше един от осемте руски дисиденти, които изчезнаха от затворите си. Докато адвокати и роднини алармираха, започнаха да се носят слухове за предстояща размяна. Самите затворници нямаха представа.
Вместо това, когато надзиратели нахлуха в килията на Кара-Мурза в Омск, той си помислил, че ще бъде "изведен за разстрел", спомня си той. "Всъщност си мислех, че ще ме екзекутират".

Наскоро той беше инструктиран да подпише молба за президентско помилване, но отказа да моли за милост Владимир Путин, когото той заклейми като "диктатор, узурпатор и убиец".

Кара-Мурза е преместен в Москва и прословутия затвор на ФСБ Лефортово. Пет дни по-късно той беше изведен да се качи на автобус и видя другите дисиденти вътре, всеки с охрана от ФСБ в балаклава. След това друг пазач взе микрофона на автобуса и обяви, че са отведени за размяна на затворници, без подробности.

"Никой не ни е искал съгласието", казва Кара-Мурза. "Бяхме натоварени на самолет като говеда и отлетяхме."

Активистът кацна в Германия с единствените цивилни дрехи, които притежаваше: черни гащета и тениска и джапанките, които използваше за душ в затвора.

Руските дисиденти бяха част от "пакет" освободени политически затворници, заедно с високопоставени граждани на САЩ като журналиста Еван Гершкович. Трима бяха бивши активисти от екипа на Алексей Навални, опозиционният политик, който почина внезапно в затвора по-рано тази година. Първоначално самият Навални трябваше да бъде част от сложната размяна.

В замяна на дисидентите Русия получи шепа шпиони и престъпници, включително ключова фигура, търсена от Владимир Путин: наемен убиец от ФСБ, известен като Вадим Красиков, който уби друг човек посред бял ден в парк в Берлин. Съдията, който го осъди на доживотен затвор, нарече убийството акт на "държавен тероризъм".

"На всички, които критикуват тази размяна, бих ги призовал с уважение да не мислят за размяна на затворници, а за спасяване на животи", твърди Кара-Мурза в отговор на полемиката около освобождаването на Красиков. Убиецът беше посрещнат у дома с червен килим и прегръдка от самия Путин.

"16 живота не си ли струват освобождаването на един убиец?"

Дълго време Германия не беше сигурна. Забавянето, твърди Кара-Мурза, може да е това, което е струвало живота на Алексей Навални.

Радостта от свободата на Кара-Мурза е помрачена от мислите за неосвободените руски арестанти.

"Толкова съм щастлива и поразена да видя тези хора свободни, но също така съм много тъжена, че толкова много хора бяха изоставени", казва съпругата му Евгения. "Чувствам се виновна."

Организацията за защита на човешките права Memorial изброява стотици политически затворници. Тя водеше усилена кампания за приоритетна група.

"Има хора със сериозни заболявания, като Алексей Горинов, на когото му липсва част от белия дроб, които нямат много време."

Съпругът й говори за онези, които "все още изнемогват в ГУЛАГ на Путин" и за надеждата за по-нататъшни обмени.

В изявления, направени скоро след кацането в Германия Владимир Кара-Мурза твърди, че санкциите във връзка с войната в Украйна трябва да бъдат по-добре насочени. Незабавно имаше недоволство от страна на украинците, които твърдяха, че неговият приоритет да се разхожда на свобода е да смекчи наказанието на Русия за воденето на война.
Кара-Мурза го нарича калибровка.

"Имам нужда от повече информация", признава той. "Осъзнавам, че от февруари 2022 г. светът се е променил много."

Но той иска да знае защо руски адвокат по правата на човека не може да пътува до балтийските държави за конференция, след като руска ракета, съдържаща западен чип, може да се удари в жилищна сграда в Украйна.

"Отговорността за това, което режимът на Путин прави там, се споделя от руското общество, голяма част от което избра да затвори очите си за злоупотребите и репресиите", твърди той. "Но нека не забравяме отговорността на онези западни страни, които години наред предпочитаха да си имат работа с Владимир Путин и да правят бизнес, знаейки много добре кой е той и какво представлява."

През 2022 г. Владимир Кара-Мурза беше арестуван, защото настояваше да бъде в Русия и да говори открито. Сега му е забранено да пътува, той се притеснява за правото си да призовава другите към действие. Той смята, че ще се почувства "по-ограничен".

Но той ще продължи да осъжда войната срещу Украйна.

"Не може да се позволи на Путин да спечели тази война. Украйна трябва да спечели и трябва да има повече подкрепа от западните страни, за да се случи това", твърди той.

Исторически погледнато, казва той, "прозорци на възможности" за демократична промяна се отварят след "катастрофално военно поражение".

Когато самолетът му излиташе от Русия, охраната от ФСБ до Кара-Мурза му каза да погледне през прозореца.

"Той каза, че това е последният път, когато виждам родината си", смее се активистът. "Казах, че съм историк, така че съм сигурен, че ще се върна в моята страна. И ще бъде много по-бързо, отколкото си мислите."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase