Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Когато Студената война приключи, Западът даде четири ключови обещания, които днес са нарушени. Едно от тях, може би и основно - вместо да се върви към мир и стабилност, Западът поведе всички към украинския конфликт, пише The Nation.

Първото нарушено обещание е „нито един инч на изток“. През февруари 1990 г. държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър предложи на Михаил Горбачов избор: или обединена, но независима Германия извън НАТО, или обединена Германия, асоциирана с НАТО, но с гаранция, че юрисдикцията или войските на НАТО „няма да се простират на изток от сегашния граници." Горбачов отговори: „От само себе си се разбира, че разширяването на зоната на НАТО е неприемливо“.

Но не само НАТО обеща да стои далеч от Украйна. Украйна също обеща да остане извън НАТО. Нейната необвързаност беше залегнала в основополагащите документи на независимата държава Украйна, пише "Труд”.

Член IX от Декларацията за държавен суверенитет на Украйна от 1990 г. гласи, че Украйна „тържествено декларира намерението си да стане постоянно неутрална държава, която не участва във военни блокове“. Обещанието е повторено в Конституцията на страната от 1996 година.

Но през 2019 г. президентът Петро Порошенко промени украинската конституция, ангажирайки Украйна със „стратегическия курс “ на членство в НАТО и ЕС.

Но когато Русия се оплакваше , че разширяването на НАТО нарушава тези международни споразумения, й се казваше, че те са „просто политически ангажимент“, а не правно обвързващи”, пише още изданието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

285

И последно

преди 2 месеца

На 18 март е подписан договор между Руската федерация и Република Крим за приемането на Крим в състава на Русия. В съответствие с този договор в състава на Русия влизат два нови субекта Република Крим и градът с федерално значение Севастопол.после Украйна започна да им спира достъпа до водни ресурси и други мръсотии. Факт е, че в Крим пушка не гръмна срещу рашъните, но сега украинците ги бомбандират. Ясно е къде с кой са. Та Крим не е укриенски.

284

Гост-че по-нататък

преди 2 месеца

Местните органи на властта в кратки срокове организират и провеждат на 16 март референдум за статута на Крим. На населението е предложено да отговори на въпроса за възможността за излизане на Автономна република Крим от състава на Украйна и присъединяването ѝ към състава на Руската федерация.На 17 март 2014 година (на следващия ден след провеждането на референдума), въз основа на резултатите от референдума и Декларацията за независимост, приета на 11 март, е провъзгласена РКрим.

283

Гост-че

преди 2 месеца

четем или ти плащат само за писане? "Кримската кризанастъпва на територията на Автономна република Крим и в град Севастопол през март 2014 година поради анексирането от страна на Русия. От 23 до 27 февруари се осъществява принудителна смяна на изпълнителните органи на властта в Севастопол и в Автономна република Крим. Новите власти отказват да признаят легитимността на правителството в Киев и се обръщат за помощ към ръководството на Русия.....

fallback