Снимка: БГНЕС

Най-голямата ядрена сила в света - Русия, може да съкрати времето за вземане на решение за употреба на ядрени оръжия, което е заложено в официалната политика на Кремъл, ако сметне, че заплахите се увеличават, предаде Ройтерс, като се позова на председателя на парламентарната комисия по отбрана Андрей Картаполов.  

"Ако видим, че предизвикателствата и заплахите се увеличават, това означава, че може да променим нещо (в доктрината) по отношение на момента на употреба на ядрени оръжия и на вземането на решение за използването им“, каза Картаполов, цитиран от РИА.

Председателят на парламентарната комисия по отбрана в Русия, който в миналото ръководеше руските сили в Сирия, а сега е депутат от управляващата партия „Единна Русия“, добави, че все още е твърде рано да се говори за специфични промени в ядрената доктрина.

В ядрената доктрина на Русия от 2020 г. се описва кога президентът на страната би обмислил използването на ядрено оръжие: най-общо като отговор на нападение с ядрени или други оръжия за масово унищожение или конвенционални оръжия, "когато самото съществуване на държавата е застрашено".

По-рано този месец Путин заяви, че Москва няма нужда да използва ядрени оръжия, за да си осигури победа в Украйна, което е най-силният сигнал на Кремъл до момента, че най-смъртоносният конфликт в Европа след Втората световна война няма да прерасне в ядрена война.

Руският президент обаче заяви още, че не изключва промени в ядрената доктрина на Русия. Това беше възприето като реакция на натиска на твърдолинейните фигури от руския елит, които смятат, че Путин трябва да е способен на по-бързи действия при ескалация на напрежението в ядрената сфера и да свали прага за използване на ядрено оръжие, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase