Снимка: Bulgaria ON AIR

Путин спира войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия.

"Това е предварителен ход на президента на Русия, с който иска по някакъв начин да обезсмисли тази конференция за мир, която ще се проведе само след ден в Швейцария. Русия не участва там и не беше и поканена. В тези негови предложения има това, че Украйна не трябва да бъде част от НАТО, не трябва да разработва ядрено оръжие, но това се подразбира. Това негово искане - украинските въоръжени сили да се изтеглят от административните граници на тези новозавладени области, как може да бъде прието? Очакванията може би са да се уплашат въоръжените сили, които водят три години война и то жестока такава и да се оттеглят доброволно", коментира международният анализатор Димитър Гърдев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него това предложение е провокативно и е направено с ясното съзнание, че то ще бъде отхвърлено и няма да бъде прието.

"Това е поредното предложение на руската страна. Не е първото. Имаме и предложение от Китай, което Русия подкрепи, защото там се защитава тази тяхна позиция, позицията на свършените факти. Затова основното, което е свързано с този маратон, с този покер, ние ще го видим впоследствие. Самата конференция в Швейцария има за цел не да постави един план, който да бъде приет, защото е много ясно, че когато Русия не е поканена, тя няма как да приеме нещо, в което не участва като обсъждане", каза Гърдев за Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че основният смисъл е да се покаже, че група държави, те са вече около 90, те се обединяват около една декларация, един план, който да бъде поставен в последващите месеци на обсъждане и да доведе до една конференция, където да участва и Русия.

Една от държавите, които ще присъства на конференцията в Швейцария, е Индия, която според думите на Гърдев е било важно да участва, тъй като показва, че разделението не е между глобалния Запад и глобалният Юг.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase