Снимка: БГНЕС

Руското министерство на отбраната обвини Въоръжените сили на Украйна, че са изстреляли днес пет доставени от САЩ ракети АТАКМС (ATACMS) по контролирания от Русия източен украински град Луганск. Руското министерство на извънредните ситуации твърди, че при атаката са били убити трима и ранени 35 души, включително деца, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че четири от петте ракети са били свалени от системите за противовъздушна отбрана, но една от тях е попаднала в жилищен блок. Ведомството твърди, че ударът е преднамерен.

„Днес в 11 часа сутринта московско време [съвпада с българското – бел. ред.] киевският режим извърши престъпление срещу цивилното население на Луганска народна република, използвайки доставено от Запада въоръжение. По жилищните квартали на град Луганск целенасочено е нанесен удар с пет ракети АТАКМС американско производство“, съобщи министерството на отбраната, цитирано от ТАСС.

Министерството на извънредните ситуации съобщи в „Телеграм“, че ударът е причинил срутване на няколко етажа на жилищен блок. Щети са понесли над 10 домове, магазини, две училища, три детски градини, сградата на Луганския колеж за информационни технологии и предприемачество и на Луганския университет „Владимир Дал“, като осколки са разбили прозорци и са повредили фасадите им.

Към момента няма реакция от украинска страна за случилото се, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase