Снимка: БГНЕС

В седмиците откакто Владимир Путин уволни дългогодишния си министър на отбраната Сергей Шойгу, руската служба за сигурност ФСБ преследва поредица от дела за корупция на високо ниво срещу заместник-министър и ръководители на отдели в това, което много вътрешни хора сега наричат чистка в министерството на отбраната.

Андрей Белоусов, технократът-икономист, назначен да замести Шойгу, има мандат да намали корупцията в министерството на отбраната и да рационализира военното производство за дълга война срещу Украйна, която до голяма степен може да бъде решена от индустриалното производство.

Но бивши служители на отбраната и Кремъл, бивши офицери и чуждестранни наблюдатели казаха, че вероятно напускането на Шойгу и загубата на защитата му е позволило на ФСБ, руският отдел за сигурност, отговарящ за вътрешните разследвания, да свали влиятелни служители във властта, което може да има странични ефекти за начина, по който Русия води войната в Украйна.

"ФСБ най-накрая захапа министерството на отбраната и генералния щаб", казва капитан Джон Форман, бивш аташе по отбраната на Обединеното кралство в Москва. Той вярва, че арестите могат да продължат, след като "търпението на Путин най-накрая се изчерпа".

"Шойгу и Герасимов предоставиха буфер, но сега Путин реши, че трябва да направи нещо", обяснява той. "Шойгу държеше ФСБ до голяма степен далеч от министерството през целия си мандат, имаше много малко арести. Сега кой знае докъде ще стигнат."

По време на войната в Украйна Шойгу и Герсасимов бяха подложени на критики от провоенни застъпници за неуспехите на армията и неуспеха им да изкоренят широко разпространената корупция във въоръжените сили. Миналото лято това недоволство достигна своя връх, когато Евгений Пригожин, основателят на паравоенната група Вагнер, инициира неуспешен бунт срещу военните лидери.

Междуведомствените съперничества са дълбоки в Русия и свалянето на Шойгу може да е дало възможност на следователите във ФСБ и следствения комитет да отхвърлят наказателни дела срещу висшите служители в опит да получат повишения и похвали.

"Мечтата на всеки следовател е да хвърли в затвора истински жив заместник-министър на отбраната, готино е, това е мечтата на живота му", твърди бивш служител на Кремъл. "За това получавате нови еполети, повишение, някаква награда. Можете да спечелите репутация."

В случай на преследване на високо ниво, казва служителят, Путин вероятно ще бъде информиран, преди да бъде поискан арест. Но длъжностното лице добави, че е малко вероятно делата за корупция да са инициирани от самия Кремъл.

В рамките на един месец четирима висши служители на отбраната бяха арестувани по обвинения в корупция, отбелязвайки най-значителната репресия в министерството на отбраната от години. Чистката започна на 23 април с шокиращия арест на ветерана заместник-министър на отбраната Тимур Иванов по подозрение за вземане на подкуп.

Говорейки за неотдавнашната поредица от арести, Кремъл в четвъртък отрече всякакви предположения за репресии в министерството на отбраната.

"Борбата с корупцията е последователна работа", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в четвъртък. "Това не е кампания, това е непрекъсната работа."

Иванов беше дългогодишен довереник и протеже на Сергей Шойгу. Смята се, че задържането му е поставило основата за уволнението на Шойгу, който впоследствие беше заменен като министър на отбраната от Белоусов.

През следващите седмици бяха задържани още високопоставени служители. Сред тях бяха Юрий Кузнецов, началник на отдела по персонала на министерството, и Вадим Шамарин, началник на комуникационния отдел на руския генерален щаб. Часове след ареста на Шамарин в четвъртък следственият комитет на Русия съобщи също за задържането на друг служител на министерството на отбраната – Владимир Вертелецки, който ръководеше отдел в отдела за държавни поръчки в министерството.

Докато Кремъл обяви по-рано този месец, че руският висш генерал Валерий Герасимов, началник на генералния щаб, ще запази поста си, арестът на Шамарин, пряк заместник на Герасимов, може да отслаби позицията на генерала във военната йерархия.

"Вероятността Герасимов да бъде уволнен се увеличи", каза Форман.

Бивш служител на отбраната каза, че арестите показват, че балансът на силите се е променил в полза на руските служби за сигурност, докато армията изглежда в безпорядък.

"Отделът за контраразузнавателни операции (1-ви отдел) на ФСБ става все по-мощен. В момента те държат всички карти и затягат винтовете", каза служителят, който работи в тясно сътрудничество с Иванов и Шойгу. "Не идването на Белоусов доведе до чистките, а напускането на Шойгу и неговия ресурс от силни хора позволи ареста", продължи служителят. "В крайна сметка Шойгу беше силовик  и имаше тяхната подкрепа."

Руските прокурори също преследват висш генерал, известен най-вече с критиките си към Шойгу и Герасимов.

Генерал-майор Иван Попов, който командваше 58-а Обединена армия, каза миналото лято, че е бил уволнен, след като повдигна проблеми на бойното поле, включително липсата на контрабатареен огън и смъртните случаи и ранените от украинските атаки . Попов, който според руските медии е обвинен в кражба на 100 милиона рубли (£868 569), беше арестуван във вторник и поставен в следствен арест.

Глеб Ирисов, бивш лейтенант от руските ВВС, който напусна армията през 2020 г., каза, че е разговарял с източник от ФСБ преди арестите, който му казал, че чистката в министерството на отбраната ще бъде предизвикана главно от провалите му в Украйна.

"При Сергей Шойгу министерството на отбраната стана силно повлияно от личната му мрежа", каза Ирисов. "От старши командири до по-нисък щаб, ключови позиции бяха заети с избраници на Шойгу – приятели или приятели на приятели. Той дори създаде множество заместник-позиции специално за своите съюзници."

Сред тях е любовницата на Сергей Шойгу, която оглавява компании, спечелили милиони лири от договори с министерството на отбраната.

Ирисов каза, че редовно е откривал нестандартно оборудване във военните, включително електрически крушки, които се топят със свръхзвукова скорост, докато летят с модерния руски изтребител за противовъздушна отбрана Су-35, както и калпави камиони и системи за противовъздушна отбрана, които не могат да свалят модерни дронове. Той каза, че отчасти техните недостатъци са резултат от корупцията при Шойгу.

"Общото качество на армията пострада, защото средствата бяха рутинно присвоявани", каза той. "Военните учения често съществуваха само на хартия, тъй като отпуснатите пари се източваха."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase