Снимка: архив, БГНЕС

Повече от 40 пъти са се срещали президентите на Китай и Русия - Си Цзинпин и Владимир Путин. Преди да отпътува за китайската столица в края на миналата седмица, Путин започна петия си мандат и направи някои рокади в правителството, които имат пряко отношение към задълбочаването на връзките с Китай. А преди да приеме Путин в Пекин, Си Цзинпин току-що се бе завърнал от европейска обиколка, първата след пандемията, която го отведе в Париж, Белград и Будапеща. И завърши без пробив по Украйна и търговските въпроси с ЕС.

Безграничното партньорство показва колко зависима е Москва от Пекин, особено в последните години. Това коментира пред БНР проф. Аврам Агов, преподавател по история на Азия в Лангара колидж и в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

"Си и Путин се опитват да създадат нов световен ред, но и в този ред Русия играе ролята на младши партньор на Китай, а не на един от полюсите, каквато цел преследва Кремъл. Не може да се избегне усещането, че отношенията между Китай и Русия се развиват по посоката на пакт срещу САЩ", отбеляза той.

Проф. Агов подчерта, че новият министър на отбраната е придружил Путин в Пекин. Според него това е ясен показал за връзките с Китай като катализатор на развитие на военно-промишления комплекс на Русия. По думите му именно това е супер фокусът на Кремъл. Икономическият профил на новия министър на отбраната също подсилва този фокус върху военната икономика, за което задълбочаване на отношенията с Китай ще играе водеща роля, коментира експертът.

Важността на Китай за икономиката на Русия рязко нарасна през последните 2 години, като търговията между двете страни достигна рекордни нива - миналата година има 25% увеличение спрямо предходната, подчерта също проф. Агов.

"За да работи военната икономика на Русия, тя трябва да компенсира тези загуби на пазари. Китай отново е ключовият играч за решаване на този проблем".

Русия и Китай имат интерес скоро да приключат преговорите и да започнат строителството на втори газопровод през Монголия, добави той и обясни: "С пълен капацитет на двата газопровода Русия няма да може да компенсира загубите на пазара в Европа. Освен това е под въпрос дали Китай ще има нужда от това пълно количество газ, планирано за бъдещи доставки".

По думите му Вашингтон не е заинтересован от пълно обръщане на гръб към Китай.

"Както Западът се опитва да вбие клин между Русия и Китай, така и Китай се опитва да вбие клин между САЩ и Европа. /.../ Почти е невъзможно да се подкопае съюзът между Китай и Русия, поне докато трае войната в Украйна".

Проф. Аврам Агов изтъкна, че за Москва Китай е ключов политически и икономически партньор. И добави, че Китай е спасителен доставчик на много продукти за Русия.

"Ако Русия загуби войната, китайската стратегическа позиция срещу САЩ и Европа би отслабнала. В същото време приключването на войната би донесло облекчение за Пекин заради напреженията, които тя непрекъснато създава в отношенията ѝ със Запада. Пекин не иска да си разваля бизнеса със Запада и затова внимателно действа в подкрепата си за Русия".

Според него Китай действа като въздържащ фактор на Русия във войната. По думите му войната е голям дразнител в двустранните им отношения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase