Снимка: БГНЕС
fallback

47-годишният Васил Бердзенишвили беше щастлив да отдели време за да говори за Йосиф Сталин. Той погледна към бронзовия бюст на съветския лидер до пързалката в детския парк и кимна.

Да, той беше доволен, че неговото село Мухрани, на 30 мили северно от грузинската столица Тбилиси, е почело този човек. "Имаше плюсове и минуси, но той беше много могъщ, най-могъщият, спечели война, генералисимус – и беше грузинец", сияеше той пред The Guardian.

Статуята в Мухрани е една от 12-те на Сталин, издигнати в цяла Грузия през десетте години, през които страната се управлява от Грузинска мечта, партията, основана от олигарха милиардер Бидзина Иванишвили.

Феноменът започна скоро след като партията на Иванишвили дойде на власт с обявяването, че 20-футов паметник на Сталин ще бъде възстановен в родния му град Гори, на 50 мили западно от Тбилиси.

Статуи с различни размери оттогава се появяват в страната с население от 3,7 милиона души. Понякога почестите са частно финансирани, но в случая с Мухрани и Гори зад тях стоят местните власти. Зараб Микеладзе, кметът на Мухрани, отказа да коментира почитта на своето село, когато се обърна към него миналата седмица.

Тенденцията се разглежда от някои като неразривно свързана с вълнението, обхванало Грузия днес, заради законодателен акт, за който държавният департамент на САЩ твърди, че е "вдъхновен от Кремъл". Законът, приет миналия вторник, ще задължи медиите и организациите на гражданското общество, получаващи 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "организации, обслужващи интересите на чужда сила".

Стотици хиляди хора излязоха на улицата в опит да обърнат това, което според тях е опит да се върне Грузия обратно към съветските времена и да наклепят несъгласни гласове, симпатизиращи на Запада, като предатели.

Имаше битки между демонстрантите и полицията за борба с безредиците, но Георгий Канделаки, бивш опозиционен депутат, който сега работи за неправителствената организация Съветска лаборатория за изследване на миналото (SovLab), вярва, че реабилитацията на Сталин е доказателство, че една също толкова важна и уместна битка е за историята на Грузия.

"Разказът е изключително прост, почти гениален: момче от малък град, което го е направило толкова голямо, което е спечелило войната – и разбира се в тази митология войната започва през 1941 г.", казва Канделаки. "Нямаше окупация на балтийските държави, нямаше разделение на Полша, нищо от това. Започва през 1941 г. Най-могъщият грузинец в историята – което е вярно – не трябва ли да се гордеем?"

Твърдението на Канделаки е, че създаването на митове около Сталин е част от стратегия, прокарвана от Москва и нейните помощници в Грузинска мечта, партия, която изглежда се отклонява от обещанието си към избирателите да насочи страната в орбитата между Запада и Русия.

"Сталин е нещо като врата на пропагандата", обяснява Канделаки. "Ако вие като грузинец признаете, че има поне нещо, с което да се гордеете, малко, тогава, разбира се, сте много по-уязвими за други разкази. През 20 век има амнезия. Фактът, че Грузия наистина не е уредила сметката си с този човек, което се опитваме да поправим, доколкото можем."

През януари Канделаки беше обвинен от председателя на грузинския парламент Шалва Папуашвили, депутат от Грузинска мечта, че стои зад "вълна от дезинформация, манипулация и истерия".

41-годишният Канделаки съобщи в профила си във Фейсбук, че главната църква на Грузия, катедралата "Света Троица", излага икона, изобразяваща среща на Сталин с руска православна светица, Света Матрона Московска, руска визионерка и лечителка от 20-ти век, канонизирана в 1990 г. Картината е предоставена на църквата от антизападната националистическа партия Алианс на патриотите, за която се подозира, че има връзки с Кремъл.

Въпросът избухна, когато активистката Ната Перадзе хвърли няколко яйца по картината. Ултраконсервативната проруска група Alt-Info след това протестира пред дома й, а към нея бяха отправени смъртни заплахи. Затова Перадзе бе принудена да се укрие. Катедралата премахна иконата с мотива, че е исторически неточна.

По-нататъшни опити за коригиране на историческия запис бяха направени от SovLab и водещия грузински писател Лаша Бугадзе в нова книга Грузия срещу Йосиф Сталин, която се превърна в бестселър у дома и предстои да бъде преведен на английски през следващата година.

Канделаки каза, че целта е била да се покаже, че Сталин, който според историците е отговорен за смъртта на най-малко 7 милиона от собствения си народ, е донесъл нещастие, а не слава на родината си.

"През 1921 г. нашият сънародник Йосиф Висарионович Сталин оглавява съветската руска инвазия в Демократична република Грузия, която по това време се е превърнала във функционираща парламентарна демокрация", обяснява Канделаки. "За него беше от екзистенциално значение да унищожи независима Грузия, защото ако не направи това възможно най-скоро, ако родната му земя остане извън нея, разбира се, той щеше да страда изключително много и вероятно да загуби борбата си за власт . Ленин и Троцки спореха за отлагането на тази визия, защото не искаха да направят пряка инвазия."

Коригирането на рекорда не беше лесно. През март редица неправителствени организации, включително Transparency International, и известни историци като Стивън Джоунс, директор на програмата за грузински изследвания в Харвардския университет, писаха до посланика на ЕС в Грузия, оплаквайки се от затягане на ограниченията около бившите съветски архиви на Грузия .

Бившият архив на КГБ и на бившия Централен комитет на комунистическата партия в Грузия бяха окончателно затворени миналата година. Правителството цитира общия регламент за защита на данните на ЕС за изтриване на имената и други подробности от файловете в архивите, които остават отворени.

"Освен това съществуват редица технически пречки, които в комбинация правят изследването на съветското минало изключително трудно", оплакаха се учените. "Поставянето на тясна читалня на бившия архив на КГБ до полицейско стрелбище е един, но не единствен пример."

Канделаки вярва, че все пак това е жизненоважна битка за душата на Грузия. Докато четирима от петима негови сънародници искат страната да се присъедини към ЕС, скорошно проучване показва, че 45% казват, че "грузинският патриот трябва да се гордее с грузинския произход на Сталин", а 66% казват, че неговото управление има "както плюсове, така и минуси". Миналото на Грузия никога не се е чувствало по-настоящо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Заслугата

преди 1 месец

Историческата заслуга на Сталин е,че подрвза крилцата на болшевишките хазари в Русия дофтасали от цял свят да правят Майдан.

87

Анонимен

преди 1 месец

путин върви на .i.

86

Анонимен

преди 1 месец

Гладомор- на 3 000 000 жертви в Украйна- не искаш да влизаш в колхоз- гладуваш- политика на другарите на Сталин, от 1921г до 1989г в СССР на 30 000 000 инакомислещи се превъзпитават в ГУЛАГ, пакт за ненападение с Хитлер 23 август 1939г, Хитлер навлиза в Полша на 1 септември, на 15 септември Сталин и Хитлер си поделят Полша, после Сталин напада Литва и Латвия и ги присъединява, руши и убива и в Финландия, като през зимната война на 1940г присъединява части на Карелия, а после и в БГ....

fallback