Снимка: БГНЕС

"Шпионите на руските специални служби прибягват до по-агресивни тактики на работа в Европа и поради тази причина правят все повече грешки, които увеличават вероятността да бъдат разкрити". Това е коментирал разследващият журналист на Bellingcat Христо Грозев в интервю за LIGA.net.

Грозел е заявил, че в момента агентите на Руската федерация работят, "осъзнавайки, че войната е глобална и че не разполагат с много време за дипломатическо присъствие в много европейски държави".

"Те предприемат много агресивни действия, свързани с големи грешки, и позволяват на западните разузнавателни служби да ги заловят и екстрадират", е обяснил разследващият журналист.

Грозев е коментирал още, че "като оставим настрана политическото желание за изгонване на възможно най-много руски дипломати, до шест месеца може да се наблюдават много нови провали на агентите на Кремъл".

"Те ще доведат до по-строго отношение на западните държави към Руската федерация, до затваряне на възможността за получаване на каквито и да било визи. Това е, което ще видим до края на годината", е заявил Грозев.

В края на зимата The Economist публикува статия, която разкрива, че благодарение на смяната на ръководителя на "комитетите за специално влияние" Руската федерация е успяла да реабилитира разузнаването си на световната сцена. В резултат на тази промяна руското разузнаване е станало много по-ефективно.

В публикацията също така се отбелязва, че руските разузнавателни служби може би участват в подготовката на война между Русия и НАТО. Сред подходите, в допълнение към кражбата на класифицирана информация, може да бъде опит за влошаване на отношенията между ЕС и САЩ, подкопаване на помощта за Украйна и провокиране на конфликт в рамките на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase