Снимка: БГНЕС

Анализаторът Боян Чуков заяви, че колкото повече време отминава от атентата в Русия, толкова повече въпроси се появяват. Пред БНР Чуков коментира ситуацията в Москва и атентата в "Крокус сити хол”.

"Като започнем от това кой реално извърши този терористичен акт. Заловените са обикновени изпълнители, но не са в никакъв случай нито организаторите, нито поръчителите. Има абсолютно противоположни версии за това кой стои зад атентата. Повечето западни държави смятат, че "Ислямска държава" е извършителят”, сподели Боян Чуков.

Той коментира и функциите на Мария Захарова, като подчерта, че тя не е просто обикновен говорител на  Министерството на външните работи на Руската федерация.

”Прави впечатление на сериозните анализатори, че тя все повече навлиза в прерогативите на външния министър. Много често Сергей Лавров не е този, който озвучава ясно и категорично позициите на РФ, а това прави Мария Захарова. Имаше подхвърляния в телеграм канали, че Лавров се чувства доста изморен, предвид и напредналата му възраст, но не се говореше кой ще го смени".

Според Боян Чуков, извършеният атентат край руската столица не е в стила на “Ислямска държава”. По думите му, има версия, че терорът в "Крокус сити хол" е организиран от Владимир Путин и "неговите хора”. Версията се лансира от противниците на Руската федерация.

"Версия, която е доста несериозна, защото няма никаква логика, след като спечели по този начин изборите, Путин да извършва подобно действие на собствената си територия. Имаме позицията на ключови фигури от Съвета за сигурност на РФ и на шефа на ФСБ. Тяхното мнение е, че зад тази акция стоят САЩ, Великобритания и с участието на Украйна. Твърди се, че тепърва ще бъдат представени доказателства за това твърдение. Нито една от страните не е дала категорични доказателства за тезата си, всички говорят за косвени признаци".

Този терористичен акт е направен изключително грамотно, смята Чуков. Той допълни, че този удар среу Владимир Путин е направен от хора, които знаят какви последствия ще има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase