Снимка: БГНЕС

На 11 март училища и колежи в цяла Русия започнаха да прилагат извънкласна програма, наречена "От Рус до Русия", в която на учениците се показва интервю на Владимир Путин с американския политически коментатор Тъкър Карлсън.

За инициативата беше съобщено за първи път от "Not the Norm", канал в Telegram, посветен на събирането на информация за провоенната пропаганда на руското правителство в училищата. Според канала, след като гледат част от интервюто Путин-Карлсън, учениците участват в състезание, което се състои в отговаряне на въпроси относно причините за нахлуването на Русия в Украйна, споразуменията от Минск, санкциите на САЩ и свързани с тях теми.

Meduza откри съобщения за новите уроци на уебсайтовете на училища, лицеи и колежи в Чувашката република, Башкортостан, Алтайския край, Чукотския автономен окръг, Московската, Ростовската и Новосибирската области, наред с много други.

В някои части на страната програмата се предлага само на ученици от гимназията. В други е показан на ученици от всички възрасти - от първи клас до 11 клас.

Въпросите, включени в теста, включват:

Какво е обединение?
Какво обединява руския и украинския народ?
Кой вариант на отговор не може да се приложи към думата "украинец" през 13 век?

Вариантите за отговор, посочени за последния въпрос, са "гранична охрана", "човек, живеещ на ръба", "жител на граничната зона" и "жител на държавата Украйна".

На учениците също така се казва да избират страни, които са имали "така наречените "цветни революции" от списък, който включва Узбекистан, Украйна, Азербайджан, Грузия, Латвия и "Киргизия", което е колониалното име на Русия и съветската епоха за Киргизстан.

Повечето училищни онлайн публикации за уроците завършват с една и съща фраза:

"Това беше интересна и информативна дейност. Студентите проведоха и ентусиазирана дискусия какви въпроси биха задали на президента на страната ни г-н Владимир Путин."

Училище в Саратовска област каза, че тестът му е продължил 11 кръга и включва въпроси за "различни исторически събития, личности и културни феномени, свързани с формирането на държавата Русия". Продължава: "Студентите можеха незабавно да определят дали отговорите им са верни, използвайки видеото от интервюто с президента и американския журналист."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase