Снимка: БГНЕС

Един от приоритетите на Русия е да защитава интересите на жителите на непризнатото Приднестровие и всички молби от страна на Тираспол се разглеждат с внимание от съответните руски ведомство, заяви Външното министерство в Москва, коментирайки искането на приднестровските власти за помощ от страна на Русия заради натиск от страна на Молдова, предаде ТАСС.

"Защитата на интересите на жителите на Приднестровието, на нашите сънародници, е един от приоритетите ни. Всички молби винаги се разглеждат с внимание от компетентните руски ведомства", заяви официален представител на ведомството.

Още по темата

В декларацията, приета на конгрес на приднестровските депутати, се говори за "социален и икономически натиск върху Приднестровието, който противоречи директно на европейските принципи и подходи за защита на правата на човека и свободната търговия", отбелязва Ройтерс.

Според декларацията, цитирана от руски медии, сепаратистките власти искат от Москва "да предприеме мерки за защита на Приднестровието в условията на засилване на натиска от страна на Молдова", съобщи БТА.

Правителството на Молдова отхвърли „пропагандните изявления“, идващи от Приднестровието, след като представители на проруски сепаратисти в региона призоваха Русия за „защита“, съобщиха от правителството, предаде АФП.

Правителството "отхвърля пропагандните изявления, идващи от Тираспол, и припомня, че Приднестровският регион се възползва от политиките на мир, сигурност и икономическа интеграция с Европейския съюз, които са от полза за всички граждани", написа в Telegram вицепремиерът на Молдова Олег Серебрян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase