Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че Русия се е сдобила с плановете за миналогодишното украинско контранастъпление още преди то да е започнало, предаде Франс прес.

„Нашите планове за контранастъпление бяха на масата на Кремъл преди контранастъпателните действия да започнат“, каза Зеленски на пресконференция в Киев.

Зеленски не уточни по какъв начин е изтекла информацията, отбелязва Ройтерс.

Контраофанзивата на Украйна през 2023 г., задвижвана от западни оръжия за милиарди долари, до голяма степен се провали, без да пробие множество линии на руска защита и укрепления.

Неговият офис впоследствие потвърди пред АФП, че Зеленски е имал предви, че Москва е получила предварително информация за военно планиране. Зеленски не предостави други подробности за изтичането на информация.

Той каза още, че Киев подготвя „няколко“ версии на своята стратегия на бойното поле за 2024 г., за да избегне повторение. Запитан дали Украйна има планове за нов опит за контранастъпление тази година, той каза: „Имаме план, ясен план. Няколко плана ще бъдат подготвени поради изтичане на информация“.

Още по темата

Руските сили сега отново настъпват в източна Украйна, след като превзеха символичния фронтов град Авдиевка и се стремят да натиснат предимството си в боеприпаси и жива сила.

Президентът каза още, че кадровите промени в ръководството на украинските въоръжени сили по-рано този месец са били свързани с новия план за действие на бойното поле. Той отбеляза, че ротацията на войските е от критично значение за военните усилия на Украйна и че украинските резервни сили трябва да бъдат по-добре подготвени.

Освен това на пресконференцията си Зеленски предупреди, че руските сили ще се опитат да проведат нова офанзива в Украйна в края на май или през лятото.

Украински прокурори са документирали над 120 хиляди военни престъпления на руските сили, откакто те нахлуха в Украйна през 2022 г., заяви украинският главен прокурор Андрий Костин, цитиран от ДПА.

Костин каза това пред журналисти в Киев, като отбеляза, че някои разследвания вече са довели до осъждания.

"Няма престъпление, което руснаците да не са извършили през тази война. Вече има 80 присъди, постановени от украински съдилища по време на войната", каза главният прокурор, цитиран от БТА.

Срещу руските сили често има обвинения, че екзекутират невъоръжени украински военнопленници, отбелязва ДПА.

Началникът на украинската президентска канцелария Андрий Ермак взе участие в същия форум и каза, че международните организации не изпълняват задачите си. Ермак заяви, че Червеният кръст не е посетил нито един украински военнопленник, намиращ се в руски плен.

Освен това Червеният кръст не оказа помощ за връщането на украински деца, които са държани незаконно в Русия и в окупираните от руските сили части на Украйна, каза още Ермак.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase