Снимка: БГНЕС

Ако можеха да върнат времето назад, повече от една трета от анкетираните руснаци биха отменили нахлуването на страната си в Украйна. Това е цифра, маркираща най-високото ниво на опозиция, пред която е изправен руският президент Владимир Путин относно неговата "специална военна операция" от началото на война.

В скорошно проучване, проведено от социологическата агенция Russian Field, 37% от респондентите казаха, че "по-скоро биха" или "определено биха" отменили военната операция на Русия, ако имаха възможност да се върнат назад във времето. Резултатите се основават на отговорите на 1600 руски граждани, анкетирани по телефона от 11 до 19 януари.

Повече от половината от анкетираните казаха, че "предпочитат да не" или "определено не биха" отменили войната на Путин, но резултатите имитират минали проучвания, които показват нарастващо отхвърляне на инвазията в Украйна. Базираната в Москва изследователска група Chronicles установи през ноември, че подкрепата за операцията на Кремъл е спаднала до 12% сред гражданите – по-малко от 22% от гласоподавателите, които казаха, че подкрепят войната през февруари 2023 г. Друго проучване на Russian Field, проведено през декември, установи, че приблизително половината от руснаците пожелаха края на войната на Путин през новата година, пишат от NewsWeek.

Най-новото проучване на Russian Field, публикувано тази седмица, установи, че гражданите на възраст от 18 до 45 години са по-склонни да кажат, че биха отменили войната, като почти половината от респондентите в тази възрастова група отхвърлят агресията на Путин. Гражданите на възраст над 45 години, както и респондентите от мъжки пол са били "значително по-склонни" да подкрепят военната операция на Кремъл, сочат резултатите от проучването.

Резултатите от анкетата бяха публикувани приблизително шест седмици преди следващите президентски избори в Русия, насрочени за 17 март, където се очаква Путин да спечели пети мандат на поста. Няколко кандидати обявиха намеренията си да оспорят преизбирането на лидера на Кремъл, включително Борис Надеждин, член на дясноцентристката Партия на гражданската инициатива, който води кампания с обещания да донесе мир и да сложи край на конфликта в Украйна.

Войната на Путин се сблъска и с ответна реакция от семейства на руски войници, разположени на фронтовите линии. Предизборният щаб на лидера на Кремъл беше прекъснат миналата седмица от група съпруги, чиито съпрузи са изпратени в Украйна, като много от тях питаха какво може да се направи, за да върнат близките си у дома.

Все пак Путин влезе в новата година с рейтинг на одобрение от 83% , а над половината от анкетираните в проучването на Russian Field, публикувано тази седмица, казаха, че техните интереси са "най-добре представени" от настоящия президент. Надеждин е втори, но разликата е голяма, като само 2,3 процента от гласувалите са посочили, че опозиционният кандидат ги представя най-добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase