Снимка: БГНЕС/EPA

През 2023 г. руската промишленост се разширява за трета поредна година, тъй като разходите на правителството за продължителната война в Украйна помагат да се противодейства на въздействието на санкциите, наложени от САЩ и техните съюзници.

Индустриалното производство се увеличава с 3,5% през миналата година след ръст от 0,6% през 2022 г., сочат данните, публикувани в сряда от Федералната статистическа служба. Ръстът на производството сред отраслите, които се възползват от военните поръчки през миналата година, компенсира с повече от половин процент спада в минното производство.

Данните показват, че предприятията се адаптират към „настоящите външни икономически условия“, се казва в изявление на Министерството на икономиката от тази седмица.

Мащабът на прехода на Русия към военна икономика бе подчертан от трите най-бързо растящи категории на производството - които включват стоки като бомби и оръжия, самолетни и ракетни двигатели, кораби и бойни машини. Производството в категории като "метални изделия“, „компютри, електроника и оптика и други транспортни средства“ се покачва с една трета в сравнение с 2022 г.

Индустрии, свързани с военното дело

Спадът от 1,3% спрямо миналата година в производството на добивната промишленост, като минно дело, нефт и газ, се дължи до голяма степен на доброволното намаляване на добива на нефт, заяви Министерството на икономиката в отделно изявление. Миналата година Русия в координация със съюзниците си от ОПЕК+, поема ангажимент да намали производството на суров петрол и да запази съкращенията до 2024 г. Страната спира да разкрива данни за добива на петрол през миналата година.

Последните данни дават известна подкрепа за неотдавнашните твърдения на руски официални лица, че страната е увеличила военното си производство въпреки усилията на Групата на седемте и на Европейския съюз да пречупят военната машина на Кремъл чрез строги санкции, включително ограничаване на цените на петрола. Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви в понеделник, че производството на ракети за системите за противовъздушна отбрана се е удвоило, без да посочва цифри. Преди това той заяви, че производството на танкове също се е увеличило седем пъти.

Според бюджетните планове на Кремъл той планира да поддържа икономиката на военна основа поне през следващите три години, като увеличава разходите за производство на оръжие. Това се случва, тъй като Украйна изпитва недостиг на оръжия за защита на своите градове, а жизненоважната помощ от САЩ и ЕС е обвързана с политически спорове, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Войната, която вече наближава третата си година, е в застой, поради което постоянните доставки на оръжия и боеприпаси са от решаващо значение и за двете страни.

Руските отбранителни заводи са включени в денонощни производствени графици, а в местните медии се появяват множество съобщения за преустроени търговски центрове и пекарни, които вече произвеждат и военни дронове. Концернът „Калашников“, водещият руски производител на оръжие, разработва нови видове оръжия, които планира да представи на Световното изложение за отбрана 2024 г. в Саудитска Арабия следващата седмица, според държавния конгломерат за отбранителна промишленост „Ростех“.

Русия също така планира доставки на оръжия и друга подкрепа от Иран и Северна Корея. Сателитни кадри от октомври насам показват постоянен търговски поток между Северна Корея и Русия, който по оценки на Южна Корея включва повече от 2 милиона артилерийски снаряда и няколко балистични ракети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase