Снимка: БГНЕС

Неговият мумифициран труп е изложен на публичен показ в продължение на век след смъртта му, но сега повече от половината руснаци биха искали тялото на Ленин да бъде погребано.

Малко след смъртта му на 21 януари 1924 г. трупът на Ленин в костюм е достъпен за разглеждане на Червения площад. Но според ново проучване, проведено от руския държавен социологичен център ВЦИОМ, 57% от руснаците биха искали да видят болшевишкия лидер, чието пълно име е Владимир Илич Улянов, да бъде погребан.

"Въпросът за съдбата на тялото на Владимир Ленин раздели руснаците на три приблизително равни групи", отбелязва ВЦИОМ. "33% от нашите съграждани вярват, че той трябва да бъде оставен в мавзолея, 30% да бъде погребан отново в гробище възможно най-скоро... 27% подкрепят да бъде погребан, когато поколението на онези, които все още се грижат за него, си отиде. По този начин повече от половината от анкетираните подкрепят погребението на тялото на Ленин (57%)", се казва в изявлението на социологическата компания, добавяйки, че оставащият проблем е времето.

Дебатът за това какво да се прави с тялото на Ленин витае над Москва след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Желанието на самия Ленин било да бъде погребан, но той остава увековечен в червено-черния мавзолей на архитекта Алексей Шчусев - срещу голям луксозен търговски център.

В Русия също има дебати за това колко от Ленин всъщност е останало, като се има предвид отстраняването на органи и многобройните лечения, на които мумифицираното му тяло е подложено след смъртта му.

През 2008 г. тогавашният депутат от Думата Владимир Медински каза: "Това, което е останало, са само 10 процента от тялото му".

Учени, свързани с Московския институт по лечебни и ароматни растения, са отговорни за запазването на тялото, а методите им остават забулени в тайна.

Проучванията в авторитарни страни като Русия не винаги са надеждни поради неточности и страх. Според последните данни на фондация "Свободна Русия" много анкетьори са отчели рекордно висок брой откази на хора, желаещи да отговорят на въпроси.

Въпреки това проучване на Левада, проведено преди десетилетие, също показва, че около 53% от руснаците биха искали тялото на Ленин да бъде погребано.

Тялото на Ленин привличаше значителни тълпи от туристи преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, като опашките през лятото често се извиваха от Червения площад. Въпреки това, с падането на международния туризъм през последните години, възможността за погребение на Ленин ще нараства.

Президентът Путин двусмислено заяви, че руският народ ще реши да погребе Ленин, "когато дойде моментът".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase