Снимка: БГНЕС

Пловдивчани да излязат по улиците на града, за да защитят "Альоша", призова руският депутат и зам.-председател на комитета по държавно строителство и законодателство Даниил Бесарабов, съобщи ТАСС, цитиран от "Площад Славейков"

"Инициативата за построяване на паметника "Альоша" принадлежи на българския народ и жителите на Пловдив са длъжни да го защитят от разрушаване или преместване", цитират от агенцията думите на руския депутат.

Преди дни общински съветници от ДСБ в Пловдив внесоха за разглеждане предложение за премахване на паметника от хълма Бунарджика. Предлага се той да бъде изцяло отстранен до края на 2024 г. и да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство в София.

"От името на земляците ни от Алтай призовавам пловдивчани да защитят паметника на нашия Альоша. Нека обикновените българи да принудят властите си да помнят и уважават нашата обща братска история", казва Бесарабов пред ТАСС.

Според него от особена важност е в България да бъдат запазени паметниците, свързани със съветската армия по време на Втората световна война.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase